Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Pacienții asimptomatici cu Covid 19 și cei cu forme ușoare ar putea fi externați după 10 zile, chiar și cu test pozitiv. Ce măsuri speciale anunță Ministerul Sănătății

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministerul Sănătății schimbă măsurile pentru pacienții cu forme ușoare de Covid 19 și pentru cei fără simptome (asimptomaticii) luând în calcul ultimele recomandări făcute de Organizația Mondială a Sănătății și a Asociației Europene de control al bolilor (ECDC) care nu mai condiționează externarea pacientului cu stare clinică bună, după 2 teste negative succesive pentru probe recoltate la interval de 24 de ore.

Un ordin semnat de ministrul Nelu Tătaru prevede că persoanele asimptomatice și cei simptomatici care au forme ușoare de COVID-19 vor fi internați doar în spitale de faza 2  sau în spitale de suport. Ei vor putea fi externați după minimum 10 zile de internare,  cu condiția să nu aibă febră și să se constate” ameliorarea simptomatologiei pentru cel puțin 72 ore”, prevede ordinul semnat astăzi de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. Testarea de control se va efectua în ziua 8 de la internare.

Pot fi externați și cei care ies pozitiv la testul de control în anumite condiții

Pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, dacă medicul care-l tratează consideră oportun pe baza criteriilor clinice. Condiția pusă este însă izolarea la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare).

Pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile în schimb, fără a fi necesară izolarea la domiciliu.

Cei cu dializă rămân 14 zile

În cazul pacienților cu afecțiune renală care necesită dializă, aceștia vor fi menținuți internați până la 14 zile în vederea asigurării accesului la dializă , pentru că procedura  nu poate fi efectuată în condiții de izolare la domiciliu.

Ce se întâmplă cu pacienții cu forme medii sau severe

Pacienții cu Covid 19 care au forme medii sau severe vor rămâne în spitale faza 1 sau 2 care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de fază 1 sau 2 nu au secţii de terapie intensivă.

Internarea trebuie să dureze cel puțin 14 zile de la debutul simptomelor, lipsa febrei pentru cel puțin 72 ore și ameliorarea simptomatologiei. Testarea de control se va efectua după îndeplinirea criteriilor mai sus menționate. Pacienții cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externați dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicații de izolare la domiciliu pentru o perioadă stabilită de medicul curant.

După externare, monitorizarea stării de sănătate a pacientului în timpul perioadei  izolării la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, însă nu direct, ci prin sistemul de telemedicină. Pentru pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie monitorizarea zilnică este efectuată de către Direcția de Sănătate Publică Județeană și a municipiului București.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat propunerea în acest sens a Comisiei de management clinic si epidemiologic al infectiei COVID a Ministerului Sănătății privind modificarea criteriilor de externare pentru pacienții cu afecțiunea COVID 19.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu