Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Președintele Iohannis a contestat la CCR modificarile aduse legii educației sexuale

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Președintele Klaus Iohannis a decis sa atace la CCR prevederile proiectului care cere acordul scris al părinților pentru participarea copiilor la orele de educație sexuală din școli  după ce acesta  a ajuns pe masa sa pentru promulgare.

Practic mai mulți parlamentari din așa numitul grup de rugăciune au inițiat modificări la un proiect legislativ aflat în Camera Deputaților care viza protecția și promovarea drepturilor copilului dar ținteau o altă lege promulgată recent,  inițiată de deputatul USR Cristina Iurișniți și care prevedea ore de educație sexuală în școli .

Noile prevederi impuneau acordul părinților transmis în scris pentru participarea copiilor la aceste ore redenumite drept ”educație sanitară” în loc de ore de educație pentru sănătate.

În sesizarea de neconstituționalitate transmisă CCR de președinte este invocată modificarea  în Camera Deputaților prin adaugarea a încă 40 de modificări noi la proiectul adoptat tacit de Senat, ceea ce i-ar fi schimbat total continutul, intrând în conflict cu principiile bicameralismului. Textul transmis CCR invocă neclarități și elemente de confuzie, chiar incoerențe  introduse în lege de noua reglementare. Administrația prezidențială remarca inexistența oricăror fundamentari economice, juridice sau sociale și argumentele inițiatorilor sunt pur subiective: ”Analizând această motivare prevăzută în raportul amintit, considerăm că soluția legislativă adoptată pe calea amendamentelor introduse la Camera Deputaților și care au devenit lege nu cuprind o justificare reală socială și juridică, ci – din contră – aceasta a determinat o reglementare contradictorie, incoerentă și ininteligibilă, care alterează înțelegerea și aplicarea legii. În condițiile în care dispozițiile lit. j) a alin. (3) al art. 46 din Legea nr. 272/2004 includ, în prezent, în noțiunea de educație pentru sănătate și pe cea de educație sanitară, apreciem că aceasta indică cu atât mai mult expresia unei pure voințe politice care, în lipsa vreunui studiu de impact, a oricărei fundamentări de ordin economic, juridic și social, rămâne în sfera subiectivității.” stă scris în documentul transmis CCR. Printre semnatarii initiativei legislative atacate la CCR se numără și deputatul bistrițean Robert Sighiartău.

Share.

About Author

Lasă un comentariu