Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cum au fost externați cei 27 de pacienti asimptomatici din BN aflați încă pe lista Covid 19

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Douăzeci și șapte  de persoane infectate cu Covid 19, dar fără simptome au fost externate până duminică, 28 iunie din cele două spitale din Bistrița-Năsăud în baza unui nou ordin al Ministerului Sănătății, nr 555/2020. Ordinul care permite externarea  persoanelor asimptomatice, internate din cauza infectării cu noul coronavirus, însă numai cu acceptul medicului curant, a început să fie pus în aplicare și în Bistrița-Năsăud de săptămâna trecută și este efectul unei decizii a CCR, ca răspuns la o solicitare a Avocatului Poporului.

Potrivit unei informări transmise de Instituția Prefectului la solicitarea jurnaliștilor, din cele 27 de persoane externate, până acum 16 s-au întors la domiciliu. Restul de 9  sunt pensionari proveniți de la Căminul de Bătrâni din Maieru care s-au întors la locul de îngrijire, după ce clădirile azilului, confruntat cu un focar generalizat de Covid 19, au fost dezinfectate . ”În momentul de față, sunt 77 de pacienți infectați cu Coronavirus care sunt internați în spitalele din județul Bistrița-Năsăud” transmite Instituția Prefectului.

Ce spune directoarea DSP

Contactată de Bistrița Express, directoarea DSP,  medicul Anca Andrițoiu a explicat care au fost criteriile prevăzute de ordinul Ministerului Sănătății în baza cărora s-a decis externarea: ” a fost vorba de cazuri internate care se încadrau în prevederile acestui ordin, adică se face o nouă testare după a 8-a zi de internare și externare în a 10 -a zi. Aici intervin două situații: fie este negativ și atunci nu mai trebuie să stea cele 4 zile, fie este pozitiv, dar asimptomatic și stă acasă cele 4 zile și este monitorizat de medicul său de familie”. Directoarea DSP spune că medicul curant este cel care ia decizia externării și că argumentele invocate în ordin ar fi un nou studiu girat de OMS care arată că după a 10-a zi cei infectați n-ar mai fi contagioși.

În privința celor externați în Bistrița-Năsăud dr Andrițoiu spune că au fost persoane internate, chiar și de 2 luni, fără simptome, care așteptau negativarea testelor. Directorul DSP a mai precizat  că așteaptă de la Ministerul Sănătății lămuriri  în cazul celor care vor să se întoarcă imediat la job. ” în cazul celor din spitale, întregul personal este oricum testat la întoarcerea din concediu” însă rămâne deschisă problema pentru ceilalalți care lucrează în zone care au contact cu publicul, a explicat Anca Andrițoiu.

În ceea ce privește Centrul pentru Persoane Vârstnice din Maieru, acolo unde un focar de Covid izbucnit în urmă cu două săptămâni a infectat aproape pe toți rezidenții, 9 vârstnici au fost externați, iar 4 au rămas în continuare în spitale. Din nefericire  3 rezidenți ai centrului au murit ca urmare a complicațiilor în spitalul din Bistrița. Cei care au fost externați deja au fost testați pentru Covid 19 și atât ei cât și personalul vor face teste din două în două săptămâni , a precizat directorul DSP.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu