Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

EXIT cu voie de la CCR: Familia unui copil internat cu Covid 19 l-a luat acasă. A avut si fratiorul pozitiv

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un băiat de 13 ani, infectat cu Covid 19, cu simptome, a fost externat sâmbătă, 4 iulie din Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud la solicitarea familiei, a confirmat pentru Bistrița Express managerul general al SJU, Gabriel Lazany.  Este prima solicitare de acest gen făcută după intrarea în vigoare, vineri, 3 iulie a deciziei Curții Constituționale a României care nu mai permite spitalelor să rețină internați pacienții cu Covid 1, împotriva voinței lor sau a tutorilor legali.

Managerul general spune că medicii n-au avut ce face și copilul a trebuit externat, după ce părinții acestuia au depus o cerere expresă că doresc să-l îngrijească acasă. Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență părinții copilului ar fi fost testați și rezultatul ar fi fost unul negativ, însă potrivit informațiile pe care le are, un alt copil al familiei a fost infectat în trecut cu Covid 19, însă acum acesta este negativ. Gabriel Lazany spune că părinților li s-a cerut să țină copilul în izolare 14 zile, sub monitorizarea medicului de familie și că fiind  vorba de un copil, care va fi îngrijit la domiciliu, probabil că riscul de contaminare în colectivitate e ceva mai mic ca în cazul unui adult.

Băiatul externat la cererea părinților avea la internare rinofaringită și cefalee  dar și simptome asociate, precum amețeli și dureri în gât, însă potrivit precizărilor făcute de Camelia Strungar la externare copilul nu mai avea simptome și se aștepta rezultatul unui al doilea test după ce ultimul test era negativ. Băiatul de 13 ani are domiciliul în municipiul Bistrița.

Reamintim că decizia CCR, publicată vineri, 3 iulie însă adoptată în 25 iunie  a fost luată în urma sesizării făcută de Avocatul Poporului. În motivarea deciziei, CCR a precizat că internarea obligatorie ar fi ”o veritabilă privare de libertate” și că doar judecatorii o pot lua in absența unei reglementari legale pentru instituirea carantinei, iar ulterior presedintele CCR Valer Dorneanu a explicat și că doar o reglementare prin lege, nu prin hotărâri de ministru poate stabili internarea obligatorie.

Share.

About Author

Lasă un comentariu