Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Comitetele județene pentru situații de urgență vor decide dacă trebuie purtată masca în spațiile aglomerate

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Guvernul a decis în ședința din această seară să împuternicească comitetele județene pentru situații de urgență să decidă în privința purtării măștii în spațiile în aer liber aglomerate și între ce ore este fixată obligativitatea.

Premierul Ludovic Orban a vorbit  în debutul ședinței de guvern de miercuri seara despre propunerile transmise de Comitetul Național pentru Situații de Urgență printre care posibilitatea de limitare a programului pentru terase, dar și despre posibilitatea purtarii măștii în aer liber în spațiile publice aglomerate.  ”Limitarea se decide de către  Comitetul National pt Situații de Urgenta la propunerea Comitetelor Județene  sau a Grupului de Decizie Strategică pentru acele localități unde există un număr mare de cazuri” a mai spus șeful Guvernului : ”Foarte multe terase se transforma in discoteci, in cluburi mascate. Iar aici riscul epidemiologic e foarte mare. De aceea masura pe are o impunem va fi de  de a limita numarul de clienti la numărul de locuri disponibile pe terase”

Despre perspectiva obligativității de a impune purtatul măştii şi în aer liber în anumite spaţii, în anumite intervale orare, premierul a spus că decizia va fi lăsată la nivelul CJSU:

”Practic, noi vom împuternici comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă de a decide această măsură de obligativitate a portului măştii în anumite spaţii deschise în aer liber ,care sunt foarte aglomerate şi unde nu există posibilitatea asigurării unei distanţe fizice de protecţie, de minimum 1,5 metri”, a declarat Ludovic Orban, miercuri, în cadrul şedinţei de guvern.

El a adăugat că sunt foarte multe zone în aer liber cu astfel de aglomerări.”Aici e vorba de pieţe, sunt pieţe foarte aglomerate, unde circuitele nu permit păstrarea distanţei fizice, unde se formează cozi, unde inclusiv interacţiunea între vânzători şi clienţi este foarte apropiată. Este vorba, de exemplu, de faleze, am dat exemplu faleza Galaţi. Sâmbătă şi duminică, între orele 19-22, acolo este o aglomeraţie în care aproape, efectiv, nu ai cum să păstrezi distanţa fizică de protecţie. Este vorba de târguri, este vorba de diferite festivităţi sau serbări care o să fie“, a explicat Orban.

Premierul a vorbit despre  organizarae zilelor localităților şi a altor tipuri de activităţi cu conotații electorale unde crede că trebui să se ia astfel de măsuri de obligativitate a portului măştii. Sigur masura e doar in anumite spatii din aer liber si doar intre anumite ore . Și tot astfel de zone sunt peroanele sau stațiile pentru mijloace de transport în comun:
“De asemenea, pe cursele feroviare sunt peroane de aşteptare, mai ales pe rutele foarte aglomerate, unde nu se poate păstra distanţa fizică. De asemenea, în staţie, locuri de aşteptare a mijloacelor de transport. Sunt anumite fabrici, când ies de la muncă şi mai ales cei care urmează să fie transportaţi cu autocare, în aşteptarea mijloacelor de transport, se creează o aglomeraţie foarte mare şi acolo există un risc crescut de răspândire a virusului, iar apărarea sănătăţii se poate dispune prin obligativitatea portului măştii. Deci procedura va fi, noi permitem, prin hotărârea de guvern, prin anexă, adoptarea unor astfel de decizii de către comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, la propunerea direcţiilor de sănătate publică, ce trebuie să facă o evaluare a riscului epidemiologic pentru diferitele categorii de activităţi, ele se vor dispune loco – comitetul judeţean dispune obligativitatea portului măştii pentru anumite activităţi şi în intervalele orare în care se creează aglomeraţia” a mai spus Orban în deschiderea sedinței de Guvern de miercuri seara.

 

Sursa foto: Digi 24

Share.

About Author

Lasă un comentariu