Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Arhivele din Bistrița-Năsăud împlinesc astăzi 83 de ani

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Direcția Arhivelor Bistrița-Năsăud se poate lăuda cu una dintre cele mai longevive continuități ca instituție publică în județ pentru că aniversează astăzi 83 de ani de la înființare.

Arhivele în județul Bistrița-Năsăud împlinesc 83 de ani de la înființare. Reușita o datorăm și entuziasmului unor cărturari năsăudeni, ei însuși colecționari de documente privind istoria arealului geografic al județului, și nu numai, ale căror eforturi au fost încununate prin înființarea Subdirecției Arhivelor Statului Năsăud, la 10 noiembrie 1937, se arată într-un comunicat al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.

În ținutul Bistriței și Năsăudului, grija pentru documente a fost întotdeauna primordială, Arhiva Primăriei Bistrița constituie unul dintre cele mai importante fonduri documentare orășenești ale României, iar Christian Pomarius și Albert Berger, cei doi arhivari ai Bistriței, au fost cei care s-au aplecat asupra documentului, au stabilit primele criterii de prelucrare arhivistică și au inventariat numeroase arhive ale Transilvaniei,

Tot spre document și-au îndreptat atenția și românii din această regiune atunci când și-au revendicat proprietățile sau au luptat pentru cultivarea identității naționale.

„De altfel, știința de carte disipată categoriilor largi de foști grăniceri a făcut ca interesul pentru păstrarea mărturiilor despre trecut să fie pregnant. De aceea nu surprind colecțiile importante de documente constituite de personalități sau oameni simpli ai locului”, se mai arată în comunicatul Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.

Eforturile principale ale instituției în cei peste 80 de ani au fost acelea de a aduna, conserva și valorifica bogatul patrimoniu documentar, care la nivelul județului Bistrița-Năsăud este constituit din peste 7000 de metri liniari de documente, cel mai vechi document original datând din anul 1350.

(Foto document: Acad. Iuliu Moisil, primul director al instituției / Decizia de înființare a Subdirecției Arhivelor Statului la Năsăud)

Share.

About Author

Lasă un comentariu