Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Prefectul Stelian Dolha: ”în județ am ieșit din scenariul roșu, în municipiu suntem sub incidența de 5. E meritul bistrițenilor care au demonstrat multă maturitate”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prefectul Stelian Dolha a ținut să le mulțumească locuitorilor Bistriței la iesirea din carantină pentru că au respectat măsurile impuse și spune că asta s-a văzut în scăderea incidenței infectărilor, în condițiile în care multe resedinte de judet nu au reusit să ajunga la un coeficient rezonabil și să iasă din carantină.

Practic nu doar municipiul a scăzut în două săptămâni de la peste 9 la mia de locuitori la sub 5, dar si judetul a iesit în premieră începând de ieri din scenariul rosu  ”Marii beneficiari, cei care au înțeles că sănătatea lor și a celor din jur e mai importantă decât orice, sunt locuitorii Bistriței și pentru asta le mulțumesc. Sunt mândru că au dat dovadă de multă maturitate și înțelepciune…..Eram locul 13 pe țară ca incidență, iar ieri am ajuns pe locul 25, cu 2,73 incidență, în condițiile în care am început carantina cu 4,24 incidență pe județ. Cu alte cuvinte, am ieșit cu județul din scenariul roșu. Asta, și o spun încă o dată, pentru că locuitorii au înțeles și s-au conformat. N-a fost simplu pentru mulți, dar asta a dus la o protejare a oamenilor”. Dolha a avut un mesaj și pentru polițiști și jandarmi cărora le-a mulțumit pentru modul în care au reacționat: ”nici pentru ei nu a fost simplu să stea în frig zi și noapte la filtre. Dacă ne-am pune fiecare dintre noi în situația lor am înțelege mai bine”.

Prefectul a subliniat și că aceste cifre care au fost luate în calcul  nu se bazeaza doar pe ultimele zile pentru că incidența se calculează pe ultimele 14 zile: ” indiferent câte voci, câți cârcotași ar spune că această incidență scăzută la Bistrița s-a datorat minivacanței de 1 Decembrie, eu vă spun că lucrurile nu au stat așa. Incidența era în scădere de o bună bucată de vreme. Dacă nu luam atunci măsura de carantinare, poate ajungeam în situația să o luăm astăzi și intram în sărbători cu orașul Bistrița carantinat, ceea ce era mult mai grav”.

Dolha a mai spus și că argumentele unora referitoare la ridicarea carantinei în perspectiva alegerilor nu se susțin:  ”alegeri sunt și la Alba Iulia, și la Sibiu, și la Constanța, unde carantina nu s-a ridicat deoarece incidența este crescută, iar la Baia Mare și Satu-Mare, unde s-a ridicat carantina, măsurile au fost luate cu mult înainte de Bistrița. Suntem singurul municipiu unde carantina a durat doar două săptămâni și asta pentru că populația a înțeles că trebuie să ne protejăm. Încă o dată le mulțumesc și le spun că nu trebuie să ne culcăm pe o ureche, că în continuare trebuie respectate măsurile. Suntem pe Bistrița în scenariul roșu, dar terasele și saloanele pot funcționa, nu mai este nevoie de declarație pe timpul zilei. Eu îmi doresc ca incidența să scadă în continuare, să ajungem în scenariul galben, apoi verde și să se poată deschide și restaurantele. E nevoie de o gură de oxigen,

Prefectul și-a arătat îngrijorarea pentru ce se va întâmpla de Sărbatori și a făcut un apel la supermarket-uri să păstreze resrtictiile de acces în incintă pentru evitarea aglomerațiilor: ”Măsura cu încărcătura pe magazin de 30% eu zic că a fost una foarte bună, nu ne-am mai călcat în picioare, lumea a așteptat disciplinat. Această măsură o voi propune Comitetului Național pentru Situații de Urgență, ca măsură de protecție a populației. Nu știu dacă se va aplica la nivel național, dar să ne dea voie să o aplicăm la nivel județean”.

Critic cu politicienii care pentru cateva voturi s-au cocoțat pe valul pandemiei

Stelian Dolha a avut un mesaj și pentru politicieni, pentru cei care în plină campanie”  s-au cocoțat pe această pandemie, pe această carantină, pe aceste măsuri într-adevăr mai dure”. El le-a spus să nu mai facă tam-tam pe seama sanatatii oamenilor pentru câteva voturi în plus:  ”Pentru câteva voturi, nu ai voie să fii cinic, nu ai voie să te joci cu sănătatea locuitorilor deoarece mâine-poimâine s-ar putea să fii tu sau cineva apropiat ție în situația de a fi afectat de acest virus, să fii – ferească Dumnezeu – cu acest virus, într-o formă medie sau pe pat fără oxigen, la ATI, și atunci o să regreți toate aceste mesaje pe care le-ai dat. Le-am văzut și au fost destul de multe, că ”ne-au închis în case, ne-au pus nu știu ce pe gură, nu știu ce ne-au făcut”. Astfel de mesaje nu cred că trebuie transmise de către oameni responsabili, cinismul în astfel de momente nu își are locul”, a mai spus prefectul Stelian Dolha

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu