Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Apel pentru salvarea râului Bistrița Ardeleană: ”A ajuns un canal și are nevoie disperată de măsuri urgente”(VIDEO)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cunoscutul militant ecologist Cristian Țetcu lansează un apel către autorități pentru a lua măsuri urgente   în privința răului Bistrița Ardeleană. Țetcu a făcut și-un video pe care l-a postat pe pagina sa de facebook în care arată în ce hal a ajuns râul care traversează Bistrița și pe care candidații la alegerile locale de câțiva ani încoace promit să-l amenajeze și să-l transforme în zonă de promenadă.

Țetcu avertizează că râul care a ajuns o groapă de gunoi, se sufocă cu tot ce e viu în el: ” Ultimii 31 de ani au fost cruzi cu râul Bistrița Ardeleană de la izvoare și până la vărsarea în Șieu. Bistrița Ardeleană nu ar trebui să arate ca un canal mizerabil sau ca o groapă de gunoi. Râul Bistrița Ardeleană are nevoie disperată de măsuri urgente din partea autorităților publice locale și centrale, pentru a supraviețui. Altfel, această urmă de râu se sufocă și moare, moare cu tot ceea ce încă mai este viu în el sau în imediata vecinătate! MOARTEA și-a făcut culcuș în Bistrița Ardeleană!”. 

Țetcu face apel la primarii localităților riverane Bistriței Ardelene și în mod special la noua administrație a Bistriței : ”Situația întâlnită pe malurile și în albia râului Bistrița Ardeleană, cunoscută și din păcate acceptată de prea mulți bistrițeni, este una revoltătoare. Pe această cale facem apel la conducerea primăriilor riverane râului Bistrița Ardeleană și autorităților publice locale și centrale, să trateze problema poluării râului cu prioritate și să adopte măsuri în consecință. După zeci de ani de mutilări și degradare este timpul vindecării râului Bistrița Ardeleană.

Râul Bistrița Ardeleană a fost fundamentul orașului nostru, un simbol al Bistriței și a locuitorilor acestor meleaguri. Ce ați făcut cu el?” spune Cristian Țetcu. Urmăriți și fimarea postată de Cristian Țetcu:

 

Share.

About Author

2 comentarii

  1. Balan Marius -Horea în

    Pt. ca Bistrita argintie (Ardeleana) sa redevina ce a fost in timpul copilariei mele domnul Prefect mai intai de toate trebuie sa demita absolut pe toti sefii de la institutiile de profil care teoretic ar trebui sa se ocupe de starea raului. Oameni ca si TETCU CRISTIAN si inca vreo cinci trebuie sa le ia locul urgent. Altfel o belim cu rau cu tot si totul va ramane la stadiu de discutii inutile.

  2. Incă din anul 2018 a fost demarat Proiectul privind mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa şi măsuri de reducere a riscului la inundaţii în aval, finantat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Cu toate astea nu s-a făcut nimic concret din cauză că fostul ministru al Apelor şi Pădurilor, senatorul Ioan Deneş, a propus betonarea malurilor râului Bistrița , solutie cu care consultanții tehnici ai UE nu au fost de acord, ceea ce a dus la refacerea proiectului si la intârzieri in semnarea contractului pentru demararea lucrărilor.
    Autoritatea de Management pentru POIM şi Comisia Europeană, a sugerat găsirea unor „soluţii prietenoase cu mediul” pentru mai multe zone din aval baraj Colibiţa, fiind necesară refacerea documentaţiei tehnice, a studiului de fezabilitate. Astfel a fost reluată procedura de consultare publică, conform Ghidului POIM, iar contractul de finanţare, semnarea lui, după toate probabilitatile a fost semnat în primăvara lui 2020.
    Prin urmare, obiectivul de investiții ”Mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa, judeţul Bistrița-Năsăud”, este o lucrare amplă, complexă si mai ales necesară. Lacul de acumulare de la Colibiţa impreună cu albia râului Bistrița din aval de baraj alcătuiesc un ecosistem, având mai multe functiuni.
    Pe lângă functia hidro-energetică si de protectie impotriva inundatiilor, Lacul de acumulare Colibiţa mai indeplineste rolul foarte important de sursă de apă potabilă pentru localitătile din aval , inclusiv pentru orasul Bistrita. De aceea, solutiile tehnice de realizare a obiectivului de investitii trebuie să fie din categoria celor „prietenoase cu mediul”, care să contribuie la protectia ecosistemului. Dar si mai important este ca, odată cu lucrările de consolidare a barajului, la Colibiţa să fie realizat un sistem de canalizare si o statie de epurare pentru ca dejectiile de la vilele baronilor locali să nu mai fie deversate ditrect in lacul care asigură sursa de apă potabila pentru localitătile din aval de baraj.

Lasă un comentariu