Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Proiect de lege pentru cei care nu-si pot plăti facturile la energia electrica si termică

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Guvern are astăzi pe ordinea de zi un proiect de lege care vizează protecţia consumatorilor vulnerabili care nu-și pot plăti facturile de energie electrică, de consum de gaze sau de energie termică.

Anunțul a fost făcut de ministrul muncii Raluca Turcan la o emisiune la DIGI 24, iar proiectul  va fi discutat cu prioritate în contextul discuțiilor despre liberalizarea pieței de energie electrică: ”“Este o lege care vizează protecţia consumatorilor vulnerabili ca urmare a creşterii preţurilor la facturile de energie electrică, de consum de gaze, de energie termică şi chiar pentru consumul de combustibili solizi. Aş putea spune că această idee a apărut chiar la începutul guvernării precedente. Au existat grupuri de lucru şi nenumărate consultări pentru a contura un proiect de lege, însă la începutul anului, odată cu intrarea mea în mandat, intrând în plin în acest subiect al exploziei facturilor la energie, am reluat acest proiect, l-am dezbătut cu toţi partenerii sociali şi suntem în măsură să venim cu un set de măsuri care să-i sprijine pe cei care se află în risc de sărăcie energetică”  a explicat Turcan.

Proiectul include două tipuri de stimulente, unul pentru perioada sezonului rece, care se aplică procentual în raport cu anumiţi indicatori de referinţă, în funcţie de tipul de energie, dar şi un supliment pentru perioada din afara sezonului rece în care pentru consumul de energie electrică şi alte activităţi zilnice de consum să se primească un supliment diferenţiat în funcţie de tipul de energie. Proiectul va fi transmis după adoptare Parlamentului si ar putea ajunge sa intre în vigoare abia în toamnă

Consumatorii vulnerabili vizati de acest proiect vor fi autoritățile locale vor fi cei care vor identifica consumatorii vulnerabili, în urma unor anchete, iar decontările se vor face direct la furnizori, a precizat ministrul.

În România, peste 1,7 milioane de gospodării sunt afectate de sărăcia energetică.

Share.

About Author

Lasă un comentariu