Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Tânăra cerșetoare din Pintic care a câștigat la CEDO un proces contra Elveției a luat iar drumul occidentului

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tânăra de 28 de ani din Pintic care a câștigat la începutul acestei săptămâni un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva instanțelor elvețiene, care au condamnat-o în 2014 la o amendă record de 500 de euro pentru cerșetorie și au și închis-o 5 zile pentru că n-a putut plăti,  a plecat din nou din țară, cam în aceeași perioadă în care  avocata din Geneva i-a dat vestea.

Tânăra care a cerșit cel puțin  5 ani în Elveția, începând din 2011, timp în care a primit nenumărate amenzi pentru cerșetorie urmează să primească o despăgubire morală de 933 de euro de la statul elvețian ca urmare a unei decizii CEDO fără precedent care a stabilit că femeii i s-a încălcat  dreptul ”de a-si putea exprima suferinta si de a incerca sa-si remedieze nevoile cersind”, . Curtea a constatat în că femeia originară din judetul Bistrița-Năsăud provine dintr-o familie extrem de săracă, că este analfabetă, nu a avut un loc de muncă și nu a primit asistenta socială, în cazul ei cerșetoria fiind astfel un mijloc de supraviețuire” Decizia este atât de neobișnuită încât va intra în istoria jurisprudenței europene, notează publicațiile din Strasbourg.

N-a rezistat mult în Pintic

Reporterii Bistrița Express au încercat să dea de urma femeii, care se reîntorsese în România, în Pintic, o comunitate de rromi foarte săracă, de câțiva ani și figura în borderourile de acordare a ajutoarelor de încălzire în comuna Teaca. Fără succes încă.  Potrivit surselor Bistrița Express femeia a plecat de circa trei zile către Suedia împreună cu soțul și cu alte rude din Pintic, informație confirmată de primarul Iustin Muntean.

Suedia este în prezent una din puținele țări europene care nu are restricții  la intrare, cu excepția cetățenilor britanici si danezi (restricționati din pricina mutației Covid 19) si nici nu solicită teste Covid  ori intrare în carantină.

Citeste:

Femeia care a câștigat recent un proces la CEDO pentru o amendă primită pentru cerșetorie în Elveția e din Bistrița-Năsăud

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu