Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Guvernul discută miercuri ordonanța care le redă prefecților statutul politic. Acesta a fost pierdut de reprezentanții în teritoriu ai Guvernului în 2005

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Funcțiile de prefecți și subprefecți vor ieși ieși din zona apolitică  și vor deveni funcții politice așa cum au fost până în 2005. O ordonanță de urgenta care modifică statutului prefecților va intra miercuri în ședinta de Guvern  a anunțat, luni, vicepremierul Kelemen Hunor după o sedință a coalitiei de guvernare în care era așteptat anunțul împărțirii acestor funcții între partidele din coaliția e guvernare  potrivit unui algoritm. 

In ceea ce priveste prefectii, am discutat si am luat o hotarare: intra miercuri ordonanța de urgenta privind modificarea statutului prefectilor. Este un lucru important, asumat politic in programul de guvernare. Si in Constitutie scrie clar ca prefectii sunt reprezentantii Guvernului in teritoriu. Vor deveni prefecti, din acest punct de vedere, numiti politic si asumati, asa cum este si normal si a fost din decembrie in dezbatere publica acest proiect de ordonanta. Are toate avizele, il vom discuta in Guvern miercuri si, dupa ce va fi aprobata OUG, sigur putem merge mai departe cu nominalizarile prefectilor si subprefectilor” a declarat Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului.

Prefecții au devenit înalți funcționari publici în 2015 printr-o lege,  340 adoptată în 2004. Reglementarea a fost respectată însă doar formal.

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Motto:
    „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! Dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele esenţiale”
    (I.L.Caragiale- O scrisoare pierdută)

    Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică, 24 ianuarie, cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, un mesaj prin care a făcut un apel pentru eliminarea ”centralismului administrativ”, pe care îl consideră ”un veritabil obstacol în calea modernizării actuale a României”.
    De asemenea, presedintele a atras atenția că politizarea instituțiilor ”nu poate să ne ofere nimic bun în viitor”:
    Iată apelul din mesajul președintelui Klaus Iohannis: ”Avem nevoie de o nouă paradigmă a descentralizării, care să încurajeze eficiența prin delegarea mai multor sarcini către administrațiile locale, care cunosc mai bine nevoile cetățenilor și pot rezolva problemele din regiunile defavorizate ale României. În plus, politizarea instituțiilor, o practică toxică și de notorietate în societatea noastră, nu poate să ne ofere nimic bun în viitor, iar soluția este să lăsăm meritocrația să iasă la suprafață.”
    Se pare că politicienii aflati la guvernare nu văd cu ochi buni nici descentralizarea si nici depolitizarea, invocate ca o necesitate de către şeful statului.

Lasă un comentariu