Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Consiliul Judetean Bistrița-Năsăud își angajează avocați ca să scape de plata unor corecții de 613 mii pentru un proiect european. Scandal în comisii pe acest subiect

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud este bun de plată peste 613 de mii de lei  din cauza unui proiect european derulat în parteneriat cu mai multe ONG-uri, o clinică medicală  și Primăria Lechința, pentru care Ministerul Fondurilor Europene a aplicat corecții la finalul anului, după un control.

Pleașca a căzut chiar înainte de Revelion  când organismul de implementare al proiectului din Regiunea Nord Vest  făcut prin POSDRU a tras linie, după o corespondență și cereri de clarificare cu CJ, care e lider de proiect, si a decis că instituția e bună de plată pentru peste 613  000 lei, considerate cheltuieli neeligibile. Ba i-a stabilit și o creanță bugetară în urma verificarilor si a raspunsurilor primite. (Procesul-verbal nr.16076 din 29.12.2020 de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţei bugetare pentru programele operaționale în cadrul obiectivului convergență de către
Ministerul Fondurilor Europene) .

Motivul , al 7-lea partener din proiect,  O Asociația de tineret , Proactiv, al 7-lea partener din proiect  a fost depistată cu nereguli în documentele de plată a personalului. Practic ONG-ul în cauză (nn. unul cunoscut drept apropiat de PSD) nu a putut justifica calitatea de expert a unora dintre cei care au ținut cursuri pentru beneficiarii din proiect, din pricina vechimii mai mici decât cer reglementările.  De fapt  reprezentanții organismului intermediar nu au considerat că activitatea de voluntariat a tinerilor instructori din proiect poate fi considerată vechime în activitate și considerată drept ani de experiență necesar unui expert, susțin surse din CJ.

N-au încredere în proprii juriști și angajează avocați. Doar liberalii le-au zis ”pas”

Consiliul Județean BN intenționează să se judece cu Ministerul Fondurilor Europene pentru acești bani, deja cheltuiți de ONG-ul partener, Asociația Proactiv, dar pentru care e bun de plată  ca lider de proiect și urmează să angajeze avocați care să poată să câștige procesul. Președintele Radu Moldovan a cerut joi, în prima ședință a anului vot de la consilierii județeni  și a obținut câștig de cauză cu 19 la 11 voturi. S-au împotrivit în bloc  liberalii, care au reușit să respingă proiectul în două comisii, însă în plen nou constituita  majoritate a funcționat ceas.  Vicele PMP Kecskes Simionca Tiberiu a cerut ca în caz că va rămâne bun de plată CJ-ul să se îndrepte împotriva celor care au pus în această situația bugetul județului si a votat pentru. Ideea lui nu e însă fezabilă: pe cine să execuți financiar în cazul unui ONG fără resurse?

Liberalii spun că n-au avut acces la documente

Președintele comisiei economice a CJ, liberalul Gheorghe Scuturici spune că nici în  comisia pe care o conduce și nici în cea juridică consilierii nu au fost de acord cu angajarea unui avocat sau casă de avocatură și au recomandat ca juriștii consiliului sa reprezinte in instanță instituția. Răspunsul a fost că juriștii CJ sunt prea puțini și au un volum prea mare de muncă. Scuturici spune că un proces va ridica nota de plată a consiliului în această poveste Deocamdată CJ  ia în calcul circa  20 000 de lei pentru reprezentarea juridică,  însă onorariile pot merge la valori mult mai mari.

Liderul de grup al liberalilor consilierul judetean  Ioan Zăgrean crede că sunt puține șanse ca CJ să mai poată întoarce acel proces verbal care-și produce efectele.: ” Am luat proiectul l-am analizat. La Spital nu era același lucru, pentru că nu au jurist si au cerut să poată angaja apărare (nnSpitalul judetean e parte într-un proces de malpraxis în care o doctorită medic ginecolog e acuzată de neglijenta care a dus la moartea unui nou nascut) . Acolo, cu penalizarea însă  era altceva. Consiliul Județean nu ne-a dat multe explicații și nici date, am discutat subiectul trei zile în comisii, le-am cerut să ne pună la dispoziție procesul verbal de imputare a banilor, au spus că e confidențial și nu l-am primit” explică Ioan Zăgrean.

Ce e cu proiectul pentru care CJ e buni de plată

Demarat în 2017  proiectul cu numele intreg  ‘Impact Lechinţa – Măsuri integrate pentru îmbunătăţirea situaţiei socio-economice a persoanelor defavorizate din comunităţile marginalizate ale comunei Lechinţa’,  avea valoarea de 25.935.643 de lei din care 21,6 milioane era contributia UE prn POSDRU,  iar restul a CJ . A fost demarat în octombrie 2017 de Consiliului Judeţean  ca lider de proiect, în parteneriat cu Fundaţia Sătean, Centrul de Consultanţă şi Studii Europene Galaţi, Comuna Lechinţa, Liceul Tehnologic Lechinţa, SC Murivisan SRL, Social Inteligence Projects şi Asociaţia Proactiv. Proiectul a presupus acordarea unei mese calde pe zi, îmbrăcăminte si incaltaminte plus  programe after-school, tabere școlare de vară la mare unor copii din familii marginalizate social,  cursuri de formare profesională și competențe antreprenoriale, furnizarea de servicii medicale ( seminarii, workshop-uri, campanii de informare și  organizarea festivalului ”La Fuste” – Târg al portului, tradițiilor și obiceiurilor romilor.

Asociația PROACTIV, cea a căror documente au dus la  corecție și imputarea banilor  este un ONG de tineret, relativ  apropiat de Partidul Social Democrat, cel puțin asa o arată și fotografiile postate pe pagina de facebook a asociației, în care apar deputați si consilieri PSD, dar și lideri de tineret care  susțin discursuri în fața tinerilor

 

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Un fost voluntar în

    Din 2017 Asociatia Proactiv si-a schimbat presedintele, acesta fiind exclus din asociatie, nefiind de acord si semnalizand mai multe nereguli legate de acest proiect. Mai multi voluntari am plecat si noi la randul nostru din asociatie. Din 2017 asociatia este condusa de Adrian Solcan. De aici in colo nu mai stiu ce s-a intamplat, dar se pare ca nu lucruri intocmai bune.

Lasă un comentariu