Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Grupul TeraPlast și-a dublat profitul în 2020 și a depășit 1 miliard de lei cifră de afaceri. Cum arată datele financiare spectaculoase ale grupului de companii

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pentru Grupul TeraPlast anul 2020 a fost unul de succes care a adus dublarea profitului net până la 79 de milioane de lei, și depășirea cifra de afaceri de 1 miliard de lei arată un comunicat transmis de companie Bursei de Valori Mobiliare.

Într-un an al achizițiilor dar și al tranzacțiilor de anvergură Divizia de Mase Plastice a Grupului a avut o cifra de afaceri de 396,9 de milioane de lei, în creștere cu 16% comparativ cu anul precedent si a generat EBITDA (nn. adică profitul înainte de a scădea amortizarea, dobânzile și cheltuielile cu impozitul pe profit) a fost  de 56,5 milioane de lei, cu 56% mai mare decât in 2020. Divizia care rămâne în componenta Grupului TeraPlast, include business-urile Instalatii, Reciclare, Granule si Ferestre si usi,  pentru a li se adăuga în acest an TeraPlast Folii Biodegradabile si  Somplast, ultima achiziție a grupului.

”Anul 2020 ne-a provocat, si am început increzatori anul 2021, cu baze foarte bune pentru dezvoltarea viitoare a Grupului nostru. Business-ul facut prin Divizia de Mase Plastice are o marja EBITDA de 14,2%, cu un grad redus de indatorare, ceea ce reflecta stabilitatea afacerilor noastre si potentialul de dezvoltare. Investitiile de 157 milioane lei pe care le implementam vor aduce plus-valoare pentru actionarii nostri. De asemenea, ne propunem sa ajungem curand la nivelul rezultatelor din 2019 care includeau si cifrele realizate prin Divizia Steel si linia de profile de tamplarie PVC. Cu acest obiectiv asumat, vom continua sa crestem organic si prin fuziuni si achizitii atat pe pietele pe care activam, cat si pe piete noi”, a declarat Ioana Birta, director financiar al Grupului TeraPlast.

Cea mai buna performanta in 2020 a fost realizata de segmentul de Instalatii si Reciclare al diviziei de plastic din TeraPlast care a avut o crestere de 66% a EBITDA, ceea ce reprezinta 43 milioane de lei, si o marja de profitabilitate de 14,7%. Cifra de afaceri a acestui segment a crescut cu 17% in aceeasi perioada pana la 291,6 milioane de lei.

„Cresterea cifrei de afaceri ar fi fost si mai mare daca nu am fi fost limitati de capacitatea de productie. Exporturile au fost de 9% din cifra de afaceri si ne propunem sa ajungem la 15% pe toata firma, atat cat au fost exporturile de granule. Am decis sa facem in 2021 investitii de peste 157 de milioane de lei pentru a fi mai rapizi in livrari si sa nu mai ajungem sa ne refuzam clientii din lipsa de capacitate.” a declarat Ovidiu Gurau, directorul comercial TeraPlast.

Linia de business Granulele mizează pe granulele ignifugate, fără halogen

Linia de business Granule a înregistrat o crestere de 59% a EBITDA, aceasta ajungand la 12 milioane de lei in 2020. Pentru aceasta linie de business sursa creșterilor viitoare sunt granulele ignifugate, fără halogeni,  Grupul TeraPlast fiind  cel mai mare producator de granule din 10 tari vecine si  singurii producatori de granule ignifugate, fără halogeni din România.

Linia de business ferestre si usi este in continuare în atentia management-ului pentru îmbunătatirea performantelor, după ce in 2020 a înregistrat o creștere de 21% a cifrei de afaceri, dar profitabilitatea a fost sub așteptări. Prin masurile luate rata EBITDA va crește la 11%, pentru a ajunge in grupul primilor 10 producători din Romania.

Pentru anul 2021, EBITDA bugetata a Grupului TeraPlast este de 89,7 milioane de lei, in creștere cu 57% fata de 2020, respectiv o cifra de afaceri de 636,2 milioane de lei, cu 65% mai mare comparativ cu 2020. Bugetul include activitatea liniilor de business: Instalatii & Reciclare, Granule, Ferestre si usi, Ambalaje flexibile si Folii Biodegradabile.

Suntem si vom rămâne cel mai mare procesator de PVC din Estul Uniunii Europene. Prin investitiile pe care le facem vom deveni, in 2022 lideri in Romania atât la productia de tevi de polietilena cat si la productia de amblaje flexibile. Cu banii incasati din vânzarea diviziei de metal, TeraPlast va face achizitii de companii, cum a procedat in decembrie cu Somplast, va reduce gradul de indatorare fata de banci si va acorda dividende.” a declarat Alexandru Stânean, director general al Grupului TeraPlast.

Despre Grupul TeraPlast

Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraPlast Folii Biodegradabile si Somplast.

Incepand cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listata la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul TRP. Actiunile companiei sunt incluse in indicele de referinta BET al Bursei de Valori Bucuresti si, din septembrie 2020, in indicii TotalCap si MicroCap ai FTSE Russell.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu