Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Oficial EMA: Vaccinul AstraZeneca are legătură cu cazurile grave de tromboză. Ce decizie va lua România

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un oficial al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), Marco Cavalieri susține că există  totuși o legătură între vaccinul AstraZeneca și cazurile grave de tromboze depistate  la persoane imunizate cu acest vaccin. Declarația făcută pentru publicație italiană Il Messaggero, preluată de Le Figaro  vine la câteva zile după ce EMA susținuse prin oficialii săi că vaccinul AstraZeneca e sigur dar că mai cercetează cazurile cu probleme semnalate în  mai multe țări

Oficialul EMA, care este șeful strategiei de vaccinare al Agenției Europene a declarat ca legătura dintre aceste cazuri cu vaccinul e sigură:  „În opinia mea, putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul. Ce cauzează această reacție, totuși, nu știm încă..“Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură dar trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă”, a mai spus acesta . EMA va avea o reacție oficială pe dosar în perioada 6-9 aprilie.

“Vom căuta să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim exact acest sindrom datorat vaccinului (…) Printre persoanele vaccinate, există un număr de cazuri de tromboză cerebrală la persoanele tinere  mai mare decât s-ar aștepta. Aceasta este ceva ce trebuie să spunem”, a mai declarat oficialul

De câteva săptămâni, au apărut suspiciuni cu privire la posibile reacții adverse grave, dar rare, după observarea la persoanele vaccinate cu AstraZeneca a cazurilor de tromboză atipică.

Zeci de cazuri au fost deja identificate, dintre care mai multe au dus la deces. În Marea Britanie, au existat 30 de cazuri de tromboze grave și  și șapte decese dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate începând cu 24 martie. Până în prezent, EMA a susținut că “nu este dovedită nicio legătură cauzală cu vaccinul” șică beneficiile vaccinării împotriva coronavirusului depășesc întotdeauna riscurile.

 Paul Hunter, specialist în microbiologie medicală la Universitatea din East Anglia, citat de Le Figaro precizează că  “dovezile indică mai degrabă în direcția că vaccinul Oxford-AstraZeneca este într-adevăr cauza”.

Covid-19 : un responsable de l’EMA confirme un lien entre AstraZeneca et les thromboses

Colonelul Gheorghiță : ”Așteptăm recomandările EMA pentru AstraZeneca. În funcție de aceste recomandări România va lua toate măsurile 

Coordonatorul Campaniei naționale de Vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță a  precizat astăzi că așteaptă recomandarile Agenției Europene a Medicamentului, după noile declarații făcute de oficialul EMA despre vaccinul AstraZeneca: ”  Suntem si noi informați legat de declaratia oficialului EMA. Nu e terminată sedinta comisiei de farmacovigilenta care analizează situația. Ne asteptam sa se faca recomandari particulare pentru acest vaccin . E un proces obisnuit în farmacologie si e bine ca se fac asemenea reevaluări. Nu ne asteptam la o retragere a punerii pe piata a vaccinului AstraZeneca. Vor fi recomandari suplimentare, modificari ale prospectului..speram sa se faca recomandari, ca să avem o sursa clara  pe baza căreia sa putem lua decizii . Mesajul nostru e cat se poate de clar :Așteptam recomandarile EMA. Sunt implicati toti expertii în această evaluare. In functie de recomandarile transmise de EMA Romania va lua in considerare toate masurile , astfel ca siguranța fiecarui cetatean care decide sa se vaccineze sa nu fie afectată. Se poate ajunge la orice scenariu Asteptam si noi decizia EMA si vrem sa vedem care sunt recomandarile” , a mai spus colonelul Gheorghiță.

Share.

About Author

Lasă un comentariu