Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Brățările electronice pentru monitorizarea agresorilor din familii ar putea fi operaționalizate anul viitor. Ce spune deputatul Diana Morar despre proiect

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sistemul care va asigură operaționalitatea brățărilor electronice menite să-i țină la distanță pe agresorii care încalcă ordinele de protecție ar putea fi funcțional într-o etapă pilot până anul viitor în luna martie, dacă legea va trece de plenul Parlamentului iar Guvernul se va încadra cu aplicația informatică necesară în termenul fixat de proiectul legislativ.

Deputatul Diana Morar a anunțat astăzi că proiectul de lege privind monitorizarea agresorilor cu brățări electronice a fost votat de comisia juridică din care face parte și transmis cu propunere de adoptare pentru votul în plen: Diana Morar a explicat și care au fost modificările făcute în comisia raportoare: ”În comisie au fost adoptate o serie de amendamente importante la proiectul care reglementează înființarea, organizarea și funcționarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Operaționalizarea SIME se va face cel mai târziu la data de 1 martie 2022.”

Potrivit deputatului PNL monitorizarea electronică se va face inițial în sistem pilot   începând cu data de 1 martie 2022, în cazurile de aplicare a ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție, iar brățara va avea și un sistem la dispoziția victimei

”Astfel, persoanele împotriva cărora a fost emis ordin de protecție vor fi monitorizate electronic prin brățări montate la nivelul gleznei. Și persoanei protejate i se va pune la dispoziție o brățară electronică, prin care va fi generată o alertă către Poliție în cazul apropierii sub distanța prestabilită a persoanei supravegheate. Victimele violenței domestice vor avea, așadar, un plus de siguranță. Aspectele tehnice și organizatorice privind funcționarea în sistem pilot, precum și cele privind operaționalizarea SIME, vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului, care va fi adoptată în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii. Sumele necesare pentru dezvoltarea, administrarea, funcționarea, mentenanța și operarea SIME, inclusiv pentru achiziția unor componente SIME, vor fi alocate de la bugetul de stat și, după caz, din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului” a explicat deputatul Diana Morar pe pagina sa de facebook.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu