Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Alianța pentru Patrimoniul bistrițean: S.O.S pentru biserica-monument istoric din Corvinești

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Biserica din Corvinești-monument istoric construit în urmă cu 6 secole  riscă să aibă aceeași soartă cu biserica din Tonciu, căruia i s-a prăbușit turnul duminică, dacă autoritățile nu intervin de urgență, trage un semnal de alarmă Alianța pentru Patrimoniul bistrițean Petrus ItalusTrust.

Membrii Alianței spun că e salutară intervenția rapidă a instituției Prefectului care a evaluat situația bisericii din Tonciu și solicită bani guvernamentali pentru punerea în siguranță, dar că sunt zeci de monumente care au nevoie disperată de intervenții pentru a nu ajunge în situația bisericii reformate : ”Duminică, turnul bisericii seculare din satul Tonciu s-a prăbușit. Abandonată de o comunitate care și-a făcut biserica nouă, fostul lăcaș de cult a rămas cu nava. Drept urmare, Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud anunță azi că a fost instituită o comisie iar în urma evaluării s-a decis solicitarea sumei de 45 000 lei pentru punerea ei în siguranță. Salutăm această reacție rapidă. Dar în loc să salvam ce mai rămâne în picioare după un colaps parțial, nu mai bine evitam colapsul, cheltuind mult mai puțin? Sunt zeci de monumente istorice în județ care ar trebuie să beneficieze urgent de intervenții la acoperiș măcar, adică la locul unde începe dezastrul.” 

Petrus Italus Trust le solicită autorităților să intervină de urgență pentru început la biserica din Corvinești unde este nevoie de punerea în siguranță a acoperișului bisericii vechi de 600 de ani  . ”În caz contrar, riscul de colaps acolo este evident după câteva sezoane de ploaie. Imaginile făcute de echipa noastră din dronă arată că intervenția nu este majoră, cea mai mare parte a acoperișului fiind în stare buna. Acum 600 de ani, sașii construiau această magnifică biserică gotică. Edificiul a trecut in 1937 la romanii greco-catolici si mai departe la ortodocsi. Demersurile repetate ale preotului paroh Ioan Peștina de a asigura fondurile necesare salvării acestui monument au rămas, până acum, fără un răspuns favorabil. Restaurată, ea ar fi un monument emblematic pentru Poarta Transilvaniei si ar putea servi comunitatea cu diverse funcțiuni. Dar până si costisitoarea restaurare devine imposibilă dacă nu se repară acoperișul de urgenta.
După tragedia de la Tonciu aceste demersuri trebuie sa primească un răspuns. Rugăm autoritățile județene să intervină de urgență, înainte să se întâmple încă o tragedie pentru patrimoniul bistrițean si pentru comunitatea din Corvinești. Clădirea este in proximitatea unor spații de joaca si s-ar putea pierde vieți. Vorbim de câțiva metri pătrați de acoperiș, nu de o operațiune complexă” avertizează Alianța pentru Patrimoniul bistrițean Petrus ItalusTrust.

Share.

About Author

Lasă un comentariu