Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ministrul Mediului despre OUG-ul care va reglementa intervenția în cazul urșilor în localități. Soluțiile pentru Bistrița

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministrul Mediul Tanczos Barna a vorbit la Bistrița într-o conferință de presă organizată la Prefectură și despre proiectul de act normativ care să reglementeze soluțiile în cazul urșilor care dau buzna în gospodarii sau pe străzile localităților.

Proiectul acestuia care propune relocarea graduală a urșilor și doar în situații extreme vânarea  va ajunge săptămâna viitoare pe masa coaliției de guvernare și a primului ministrului a spus Tanczos Barna, urmând să facă obiectul unei prime lecturi în Guvern. Ministrul a explicat ca a discutat inclusiv cu primarul Bistriței subiectul în contextul în care, cu o seară înainte a fost semnalată din nou  prezența unui urs într-un cartier al Bistriței:

Am fost informat în legătură cu prezența unor exemplare de urs în oraș, ziua în oraș în gospodăriile oamenilor, ceea ce a generat panică, temere, frică și din păcate, aceasta este situația în foarte multe localități din țară  Obligația noastră este să protejăm viața umană, să asigurăm siguranța și securitatea cetățenilor, așa cum prevede inclusiv directiva Habitate, directivă care protejează ursul, dar niciodată în detrimentul vieții umane. Trebuie să fim conștienți că fără o intervenție foarte  rapidă în situații de criză nu vom reuși să asigurăm această siguranța și securitate pentru cetățeni ” a spus ministrul, care a explicat că propunerea actului normativ e configurată: ”  Vom prezenta  săptămâna viitoare în consiliul de coordonare a coaliției această propunere, o vom prezenta și primului ministru. Sper ca această intervenție graduală pe care o propunem să fie aprobată de Guvern și să putem veni în sprijinul jandarmeriei dar și cetățenilor cu această măsură Vorbim de zonele locuite, în intravilan, nu vorbim de intervenții în habitatul natural al ursului. Trebuie să avem grijă de speciile strict protejate, soluții pentru a proteja viața umană” a spus acesta

Intervenția graduală pe clase de risc

Echipele care vor realiza  intervenția atunci când se semnalează prezența unui urs în zonele locuite, formate din jandarmi, reprezentanti ai administratiei locale, vanatori si medic veterinar după caz  vor trebui sa urmeze o procedura strictă, standard , pe clase risc, soluțiile urmând să fie, în funcție de câteva  criterii clare :  alungarea ursului, relocare după tranchilizare și, doar în ultimă instanță, extragere (ucidere) acolo unde se considera ca riscul e mult prea mare și nu se mai poate face altceva

Tanczos Barna spune că  el personal este adeptul soluțiilor de relocare: ”Foarte multe state au început să renunțe la procedura relocării, spunând că nu este o soluție eficientă pentru că au mutat problema dintr-o parte în alta. Eu cred că în România există suficiente păduri unde se pot face relocări, cu marcarea și monitorizarea exemplarului, pentru a avea o situație privind eficiența acestei măsuri. Vor fi situații când ursul va pleca până în Ucraina, vor fi situații când ursul va fi iar în gospodărie, vor fi situații în care se vor stabiliza în habitat natural și nu vor fi probleme. În funcție de statistică vom vedea eficiența acestei măsuri. . Vor fi evenimente complexe, va fi nevoie de intervenția echipei pentru protejarea vieții umane ”.

Ursul de la Bistrița, candidat pentru alungare 

În privința exemplarului sau exemplarelor de urși surprinși în Bistrița  ministrul Mediului crede că alungarea sau cel mult relocarea sunt soluțiile de caz ”din câte cunosc, încă nu se poate compara orașul nici cu Băile Tușnad, nici cu Sinaia, aici aș merge fără doar și poate pe relocare. Nu vorbim de zeci de exemplare care sunt zi de zi în oraș, vorbim poate de câteva exemplare, 2-3  sau de un singur exemplar care revine de mai multe ori. În aceste situații, cu siguranță relocarea este prima măsură care se poate lua”.

Studii complexe bazate pe ADN 

Ministrul Tanczos Barna a mai spus și că va urma o evaluare a populației de urși la nivel național, operațiune care va include  mostre ADN, și care va fi finanțată cu bani europeni, în condițiile în care numărul acestora nu poate fi stabilit în funcție de estimările asoviațiilor de vânători. Ultimele evaluări au o vechime de 5 ani: :  ”Aceasta evaluare ne va arăta situația reală. Estimările făcute de asociațiile de vânătoare sunt considerate generale, ele tot timpul au fost corectate de studiile de specialitate și este extrem de grav că de ani de zile aceste studii nu s-au făcut. Evaluarea populației de urs după interzicerea vânătorii în 2016 nu s-a mai făcut și nu știm exact unde ne aflăm în momentul de față. Specialiștii spun că, trăind într-un habitat natural perfect, nefiind deranjată de om, această populație crește inevitabil cu 10-15% anual. Este o creștere naturală, normală și omul dacă nu își asumă această responsabilitate de a gestiona populația se ajunge la situația pe care o constatăm astăzi.

Share.

About Author

Lasă un comentariu