Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Dr Gavrilaș Mureșan la inaugurarea noului Spital de Îngrijiri paleative: ”mi s-a spus chiar astăzi de la CJAS că niciun pat de aici nu poate fi contractat. Nu înțeleg de ce nu punem pacientul înainte”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Doctorul Gavrilaș Mureșan a prezentat astăzi presei noul  Spital de Recuperare, Oncologie si Ingrijiri Paliative al Sanovil, construit în imediata apropierea a primei clinici, cea ridicată în 2007 pe str. Tudor Jarda nr. 2. A costat 3 milioane de euro, este construit exclusiv din fonduri private, fără aportul unor finanțări europene sau publice și a fost nevoie de 2 ani și jumătate pentru a puea fi dat în folosință.

După un tur organizat pentru presă prin noul spital privat  dedicat îngrijirilor paleative și oncologice, unitate care urmează să fie funcțională din 1 august, managerul  Spitalelor Sanovil a susținut o conferință de presă. Gavrilaș Mureșan a explicat că a avut nevoie de doi și jumătate pentru a ridica de la zero clădirea finanțată exclusiv din fonduri private și care a costat, cu tot cu dotări, cam 3 milioane de euro: ”Spitalul are o bază de recuperare foarte modernă la parter și etajul întâi care poate concura cu orice spital din țară și din Europa. Etajele II, III și IV au  50 paturi sunt pentru spitalizare continuă în care pacientul ar trebui să vină să se interneze și să stea 10-12 zile pentru o cură. Este recuperare medicală care e în toate domeniile, printre care și recuperarea pentru Covid. În această idee, ne-am pregătit și suntem în curs de instalare a unei camere de hiperbare de cea mai înaltă clasă, o cameră individuală în care face tratamente de mare calitate în ce privește acest tip de tratament. Tot în fază avansată de lucru în sensul că sunt făcute contractările și plătite avansurile pentru o sursă de oxigen pentru că pentru această cameră de hiperbare e nevoie de o cantitate foarte mare de oxigen.  Pentru recuperarea post Covid și pentru alte tratamente pe care le face camera hiperbară avem o sursă de oxigen foarte mare care va fi capabilă să facă acest lucru. Toate acestea le-am gândit pentru pacientul din zona noastră și din județele limitrofe, în condițiile în care 30% dintre pacienții care se adresează Clinicii Sanovil sunt din Suceava, Maramureș, Mureș și Cluj ,a spus dr. Mureșan.

CJAS nu contractează deocamdată serviciile noului Spital și invocă o ordonanță din iunie

Directorul Gavrilaș Mureșan, care revenise de la o discuție cu conducerea CJAS  pentru contractarea locurilor din spital cu finanțatorii sistemului public nu și-a ascuns dezamăgirea după ce a aflat că  pentru noul spital nu exista incă soluții de suportare a costurilor pentru pacienți din bugetul asigurărilor de sănătate iar Sanovilul va rămâne în contract cu CJAS tot cu cele 62 de paturi de spital  cât a avut și până acum:   ”Din păcate sistemul nostru public nu pune în centrul său pacientul, așa cum ar trebui să se întâmple.. Acum vin de la o discuție despre contractări și mi s-a spus că niciun pat din spitalul acesta nu poate fi contractat cu CNAS.  Mie mi s-a pus în față un document recent în care se spune că spitalele private vor rămâne cu același număr de paturi pe care le-au avut la 31 decembrie 2020. Noi suntem acum în contract cu CJAS cu 62 de paturi, deși avem 82, dar e acceptabil să fim cu 75% din paturile disponibile.  Nu înțeleg de ce discutăm despre paturi și nu despre pacienți care trebuie să beneficieze de asigurarea lor și ei ar trebui să o poată folosi oriunde li se oferă posibilitatea să fie tratați. Toți pacienții care vin la noi nu își vor putea folosi cardul de sănătate, banii pe care ei i-au investit și pe care i-au plătit în fiecare lună. La noi, vor trebui să plătească din buzunarele lor”, a spus dr. Mureșan.

Directorul Sanovil spune că nu a stabilit deocamdată costurile sale pentru îngrijirea unor bolnavi a caror stare este delicată și care au nevoie de cea mai bună îngrijire și de tot confortul și a insistat că în momentul în care a luat decizia construirii unui asemenea spital de îngrijiri paleative  nu s-a gândit la costuri, ci la nevoile unor pacienți dar și familii care sunt greu încercate:  ”. Mulți dintre cei aflați în situația aceasta sunt conștienți și văd ce povară sunt pentru ceilalți. Apoi, îl doare foarte rău ceva, insuportabil adeseori . Pentru un asemenea pacient, statul plătea undeva la 200 de lei pe zi. Nu știu cât va costa la noi. Încă nu am făcut calcule, dar la Cluj costă în jur la 450 de lei/zi pentru pacienții asigurați, ceea ce înseamnă că 650 de lei pe zi pentru un pacient. Pe acolo va fi. O să-mi fac niște calcule și văd până unde pot merge, dar un asemenea pacient e destul de greu de îngrijit”, a spus dr. Mureșan. Secția se adreseaza si pacienților care au nevoie de recuperare după CoVID, AVC sau alte afecțiuni: ”gândirea noastră era ca, de exemplu, un pacient cu AVC care a fost internat la spital, după ce a depășit faza celor 5 zile și e trimis acasă, deș nu poate umbla, nu poate face nimic să vină aici, să îl ținem 2 săptămâni să-și mai revină puțin și să înceapă programul de recuperare care cuprinde cel puțin două metodologii, o recuperare fizio-kineto-terapeutică, însemnând proceduri cu curenți, cu lasere, proceduri făcute de kinetoterapeuți, și combinat acest lucru cu tratament medicamentos, uneori perfuzabil, alteori injectabil care se face în spital. În felul acesta este debarasată secția de Neurologie care e tot timpul agresată de mulți pacienți și nu sunt locuri și l-ai adus aici, l-ai scos pe un liman și să vină apoi la recuperare ambulatorie” a explicat dr.Mureșan.

Ce spune managerul CJAS Bistrița-Năsăud despre situație

Contactat de Bistrița Express, managerul Casei asigurărilor de Sănătate Whilhelm Szekely a explicat că o ordonanta aparuta recent , la final de iunie împiedica eventuala contractare a unui numar mai mare de paturi față de cele aflate în contract la 31 dec 2020. ” Sanovil ar putea sa contracteze si paturi din acest  spital, cu condiția să-și redistribuie cele 62 de locuri pe care le are la dispoziție. Dansul are aprobate a fi bugetate 62 de paturi cu totul ”. Managerul CJAS, Whilhelm Szekely  a facut trimitere si la o situație petrecuta cu un spital public din Iasi care n-a putut functiona multa vreme pentru ca nu avea alocate paturi la CJAS  pentru contractare : ” cu ceva timp în urmă a fost cazul unui spital clinic de oncologie, la Iasi , dotat la nivel mondial si care a stat 2 ani de zile gol, până  ce s-au obținut 200 si ceva de paturi de la Ministerul Sanatatii pentru a intra in relații contractuale cu Casa Asigurărilor  Iasi. Deci numarul de paturi pe judet e ramas nemodificat de 3 ani de zile si probabil va rămâne nemodificat până în 2022 . Apoi tendinta generală e de a reduce  serviciile de spital și de a le îndrepta catre medicii de familie si ambulatoriu.”.Szekely spune  și că o ordonanță apărută la sfârșitul lunii iunie cu un articol unic care spune că spitalele contracteaza serviciile pe numarul de paturi pe care le-a avut aprobate la 3decembrie. 2020: ” Deci are 62 de paturi la Sanovil, pe 62 putem contracta. dar aceste 62 le poate redistribui cum doreste Nu vrea, atunci păstram structura din 2019 pană  in iulie 2021. Nu putem să nu respectăm un act normativ” a mai spus Szekely. 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu