Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cine este medicul bistrițean premiat miercuri de președintele Iohannis? A donat plasmă convalescentă de 8 ori în toamna anului trecut

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Medicul Lucian Bobeanu de la Ambulanța Bistrița-Năsăud , un adevărat recordmen al donărilor de plasmă convalescentă, după ce a trecut el însuși prin Covid 19 în vara anului 2020, a primit miercuri din partea președintelui Klaus Iohannis ordinul Meritul medical în rang de cavaler.

Medicul bistrițean a fost premiat în cadrul unei ceremonii organizate ieri la Palatul Cotroceni, cu ocazia aniversarii a 115 de la înființarea Ambulanței Române ,în semn de recunoaștere a profesionalismului și dăruirii  de la începutul pandemiei în slujba Serviciului de Ambulanță, alături de alți colegi de ai săi din serviciile județene .

”Acum 18 luni, nimeni nu era pregătit pentru teribila perioadă care a urmat și pentru criza sanitară fără precedent. În ciuda acestor provocări și deși sunteți în prima linie, mereu expuși riscului de infectare, dumneavoastră, personalul din serviciile de ambulanță, v-ați făcut datoria cu profesionalism, cu dăruire și, cel mai important, cu grijă și dragoste față de oamenii aflați în suferință. În tot acest timp, ați reprezentat avanpostul în lupta cu virusul, fiind primii în contact cu pacienții COVID-19. Dumneavoastră, salvatorii noștri, meritați respectul nostru!” le-a transmis presedintele Klaus Iohannis celor premiați miercuri.

Medicul Lucian Bobeanu, angajat al Ambulanței din 2016 s-a îmbolnăvit de Covid 19  în luna mai a anului trecut de la un pacient: ”La începutul pandemiei, nu era în protocol ca cei din resuscitare, medicii asistenții, echipajele să fie echipate complet. Nu aveam echipamente de protecție, viziere. Mergeam și resuscitam în echipamentele standard, pentru ca protocolul nu cerea sa fii echipat la cazuri care nu sunt Covid. După care, și-au dat seama că totuși este un risc foarte mare de infectare și am fost echipați. Eu chiar în perioada aceea am avut vreo 5, 6 resuscitari. Bineînțeles, la o resuscitare se face intubarea pacientului, se face ventilația pacientului pe sonda de intubare și cu balon. Riscul de transmitere există, stând aplecat asupra pacientului, ventilând mecanic acel pacient, respiri acei aerosoli pe care îi emite. Lucrând la urgență și în spital în perioada respectivă nu se găseau halate. Erau pacienți la care intrai fără echipament, după care, după anumite semne, îți dădeai seama că poate să fie suspect de infecție cu SARS cov 2.a relatat medicul într-un interviu pentru o campanie MedLife.

Medicul Bobeanu a relatat și că s-a temut pentru familia sa când a realizat că a fost infectat, dar și să nu se agraveze afecțiunea pulmonară decare suferea: ” Nu am avut simptome foarte grave, dar m-am simțit diferit față de ce aveam in răcelile mele obișnuite.Mi-a fost teamă de consecințe, pentru familia mea și să nu cumva să îmi agraveze afecțiunea pulmonară cronică pe care o am, să ajung la intubare cu o insuficiență respiratorie mai severă. Când am văzut simptomatologia, am bănuit că este așa ceva, având în vedere că lucram în urgențe”. După ce a trecut prin boală medicul Ambulanței a simțit nevoia  să dea o sansă celor mai puțin norocoși, cei cu forme grave si s-a transformat într-un adevarat donator de plasmă convalescentă. A donat de 8 ori până în toamna anului trecut fiind recordmenul Centrului de transfuzii : ” Trecând prin boală și noi avem părinți bolnavi, colegi care se pot îmbolnăvi, soțul unei colege chiar a decedat de așa ceva, îți pui problema dacă acea plasma poate ajuta.”
Medicul a vorbit si despre simptomatologia diferită a bolnavilor: ”Probabil că virusul acesta creează o fragilitate celulară și vasculara care afectează tot corpul. Nu afectează doar plămânii. Oamenii trebuie să înțeleagă că se manifestă diferit la fiecare, dar prezentându-se la timp mai au o șansă. Important e să asculte de medici să discute cu ei, nu neapărat în servicii de urgență, dar și la medicul de familie. Este important să încercăm să nu transmitem boala mai departe, să-i protejăm pe cei din jurul nostru pentru că nu știm care dintre ei va reacționa negativ la boală, adică va avea o evoluție a bolii nefavorabilă. Pot fi pacienți care par perfect sănătoși care să facă fenomene de insuficiență respiratorie gravă sau pot fi pacienți foarte grav la debut, dar care sa nu facă complicații grave.” spunea medicul în octombrie anul trecut, chiar înaintea escaladarii îmbolnăvirilor din noiembrie 2020.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu