Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Desant polonez pentru trei zile la Beclean: în jur de 100 de persoane, între care mulți oficiali, participă la un schimb de experiență pentru atragerea de finanțări

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Becleanul se pregătește să primească începând de joi în jur de 100 de polonezi, oficiali dar și fermieri și întreprinzători din Myślenice, Voievodatul Polonia Mică (Malopolska) în cadrul unui eveniment organizat de administrația orașului și GAL-ul Ținutul Haiducilor.

Ceea ce ar fi trebuit să fie o reuniune pe teren românesc între două GAL-uri  din Polonia și grupul de acțiune locală cu centrul la Beclean menită să găsească cele mai optime moduri de a accesa proiecte de finanțare europeană ”în oglindă” s-a transformat într-un eveniment de amploare cu prezentări gastronomice, reuniuni ecumenice și întreceri sportive și componenta de colaborare economică.

Primarul Becleanului Nicolae Moldovan a explicat pentru Bistrita Express că membrii celor două GAL -uri din Polonia, respectiv Ținutul Haiducilor vor cauta cele mai bune soluții de colaborare pentru proiectele de finanțare ”în oglindă” și că pe lângă experiența poloneză redutabilă pe partea de pomicultură, agricultură, partea românească are experiență în obținerea unor finanțări europene de impact

Oierit de munte, versiune Parva

Primele vizite ale polonezilor sunt programate joi  la Herghelie și la Băile Figa. Vineri delegațiile sunt așteptate la Parva, comună din aria Gal-ului Ținutul Haiducilor, iar piesa de rezistență de aici vor fi stânele și oieritul de munte.„ Cred că îi vom surprinde pe polonezi, mai ales că din delegație fac parte și fermieri, agricultori. După-amiază ne reîntoarcem la Beclean, urmând ca la sediul Gal-ului Ținutul Haiducilor să aibă loc prima sesiune de comunicări între cele trei GAL-uri și vom avea discuții pragmatice asupra proiectelor în oglindă a celor trei GAL-uri”, a explicat Nicolae Moldovan pentru Propolitica.

Sâmbătă se schimbă registrul și polonezii organizeaza un adevarat festival culinar pe platoul din apropierea Băilor Figa,. Aici oaspeți vor găti sau vor aduce preparate deja cantina Liceului Petru Rares   produse culinare tradiționale sudului Poloniei: ” Începând cu ora 14.00, turiștii gurmanzi și nu numai ei, vor putea gusta din produsele culinare, putând să afle și cum se prepară acele mâncăruri, iar seara vom organiza o partidă de fotbal România-Polonia” a mai spus Nicolae Moldovan.

Dumină organizatorii își iau revanșa în materie de gătit, însă nu înainte de un adevărat periplu prin bisericile  din orașul Beclean, prima oprire fiind la Biserica Greco-Catolică, pe urmă la cea Neoprotestantă-penticostală, iar ultima la Catedrala Ortodoxă.

”Toți polonezii care vin la Beclean sunt vaccinați, aceasta a fost condiția pentru deplasare, sigur, urmând să avem și o întâlnire cu întreg consiliul orășenesc la primărie”, concluzionează primarul Nicolae Moldovan.

Ultima sosire în grup a polonezilor în special a celor din orasul orașul înfrățit cu Becleanul, Siepraw din Myślenice,  a fost în 2016 și până la această data aici fiind invitate anual multe delegații din această țară.

Share.

About Author

Lasă un comentariu