Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cum vede deputatul PNL Robert Sighiartău rămânerea la guvernare a Cabinetului Cîțu: alături de un USR cumințit sau cu un guvern minoritar

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul de Bistrița- Năsăud, Robert Sighiartău, unul dintre cei mai înfocați susținători ai premierului Cîțu este convins că liberalii vor rămâne la guvernare cu actualul prim-ministru, chiar dacă au pierdut majoritatea în Parlament după demisiile miniștrilor USR-PLUS.

Întrebat cum poate rezista totuși PNL fără majoritate, Sighiartău a vorbit la B1TV despre două variante. Una ar fi cea cu o majoritate asigurată de foștii parteri, de la USR-PLUS, reveniți la sentimente mai bune, dar nu oricum, ci după ce-și revizuiesc comportamentul (sic!): ”Sigur că prima variantă astfel încât să avem o majoritate viabilă pe termen mediu și lung este să rămânem în formula cu USR PLUS, însă rediscutate anumite lucruri și revizuit comportamentul USR PLUS, care din punctul meu de vedere și al nostru este imatur și se vede foarte clar că este un partid lipsit de experiență guvernamentală și că nu știe să reacționeze în cazul unei crize, și nici nu înțelege ierarhia statului român.” a spus Sighiartău.

În concepția lui Sighiartău USR este responsabil de criză guvernamentală, și nu premierul Câțu care le-a dat afară din Guvern, fără avertisment, ministrul justiției,  la două luni de la demiterea unilaterală a ministrului sănătății si el de la USR și după un protocol care interzicea asemenea  practici în coaliție: ” (…) Variante sunt viabile, dar, așa cum v-am spus, eu cred că în acest moment, din păcate, o țară întreagă se uită consternată la ceea ce se întâmplă și nu înțelege cum cei de la USR au adus în acest moment țara într-o criză politică. Din păcate, suntem într-o situație în care nu trebuia să ajungem, mai ales că vine valul 4 al pandemiei și ați văzut că numărul de cazuri a crescut considerabil. Avem câteva probleme generate tot de criza pandemică, cu inflația, cu criza economică, care se manifestă sub alte moduri, creștere foarte mare de prețuri, creșteri de facturi”, a mai comentat Sighiartău.

Referitor la faptul că USR PLUS a transmis în repetate rânduri că o să revină la masa discuțiilor însă cu un alt premier, nicidecum cu Cîțu,  liberalul a spus: „O să vedeți că o să vină”.

A doua varianta despre care a vorbit Sighiartău  este cea a guvernului cu susținere minoritară în Parlament: ”A doua variantă bineînțeles că poate fi și un guvern minoritar, nu e nicio problemă” a fost răspunsul dat de Robert Sighiartău la B1 TV. Această ultimă variantă a guvernului minoritar  nu înseamnă însă altceva decat sprijin primit de la PSD.

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. “Dacă esti prost,stai acasă” spune un vechi proverb romanesc. Un exemplu in acest sens este chiar acest Robert Sighiartău, un neica-nimeni care desi nu se pricepe la politică simte nevoia să-si arate prostia. Criza politică a ajuns la apogeu tocmai din cauza prostiei din capul premierului Florin Cîţu care a incălcat protocolul coalitiei de guvernare si a provocat demisiile ministrilor USR-PLUS din guvern. Astfel, guvernul de coalitie PNL-UDMR a devenit un guvern minoritar fără sustinere de către o majoritate parlamentară. Ba mai mult, prin înlocuirea ministrilor demisionari cu interimari de la PNL si UDMR, acest guvern minoritar nu mai are prerogative depline pentru administrarea treburilor țării în prag de iarnă. De aceea, această criză guvernaentală trebuie solutionată cât mai urgent posibil. Există o singură solutie. Cei de la USR-PLUS au declarat că doresc să contiune guvernarea alături de PNL si UDMR, fără Florin Cîţu premier care prin deciziile nesăbuite este principalul responsabil de criza politică si guvernamentală. In aceste conditii este clar că Florin Cîţu nu mai poate rămâne premierul acestei coalitii de guvernare. Aritmetica parlamentară arată că in mod normal nu sunt posibile alte majorităti guvernamentale cât de cât compatibile. Prin urmare, există o singură cheie de iesire din impas si aceasta se află la Preşedintele Klaus Iohannis. Acesta ar trebui să dea dovadă de luciditate si să cheme la masa discuţiilor pe liderii USR- PLUS, să spună clar că s-a încheiat mandatul lui Florin Cîţu, si să caute un alt prim-ministru. De altfel, cei de la USR-PLUS au spus că există în PNL multi oameni cu experienţă politică si administrativă, care se bucură de o carieră de succes, enumerându-i pe Ilie Bolojan sau pe Emil Boc. Acestia insă nu s-au arătat interesati de propunere. Totusi presedintele Klaus Iohannis poate opta pentru numirea ca premier a generalului Nicolae Ciucă, mizand pe fermitatea acestuia de a ţine în frâu a acestei coaliţii în care există atât de multe contradicţii. Ba mai mult, Nicolae Ciucă are si experienţa necesară, întrucât a îndeplinit o vreme funcţia de premier interimar. Rămâne de văzut dacă presedintele Iohannis va găsi solutia salvatoare pentru iesirrea din criza politică pe care si el a provocat-o intr-o anumită măsură.

Lasă un comentariu