Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cine a fost legendarul general Grigore Bălan, comemorat la 77 de ani de la moartea sa pe câmpul de luptă?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

La 77 de ani de la moartea eroică pe front a generalului de brigadă Grigore Bălan autoritățile civile și militare din Bistrița-Năsăud l-au comemorat marți, într-o ceremonie specială în fața bustului ridicat în   satul său, natal, Blăjenii de Sus, la câțiva kilometri de Bistrița.

An de an ceremonia de comemorare a unuia dintre comandanții legendari ai Armatei Române,  mort la 48 de ani, în 12 septembrie 1944,  la câteva zile după ce a fost doborât de  schije în timp ce comanda luptele de eliberare a orașului Sfântu Gheorghe, este organizată în fața micului bust ridicat relativ  recent în satul natal, Blăjenii de Sus.

Viața tânărului plecat din Șintereag în școala militară s-a confundat cu cariera militară: a ajuns pe frontul italian ca locotenent în 1917, ulterior a făcut parte  din Comitetul de organizare al gărzii naţionale din Năsăud, ca unul dintre susținătorii Unirii. Prima unitate din Armata Română, în care a fost încorporat  a fost Regimentul 84 Infanterie, Bistriţa, unde urcă în funcție până la avansarea în 1929  la gradul de maior si apoi este detașat  pentru a conduce unități mai mici în toată țara.
În  1939 a revenit la Bistrița unde este numit comandant al Batalionului 8 Vânători de Munte, din Bistriţa, iar în ziua de 25 august 1940, a fost promovat în funcţia de comandant al Grupului 5 Vânători de Munte. Cinci zile mai târziu unităţile din Nord-Vestul Transilvaniei au început o dureroasă retragere, dincolo de noile granițele impuse prin Dictatul de Viena, iar unitatea comandată de colonelul Bălan a fost dislocată în oraşul Haţeg, În fruntea acestei unităţi a participat la eliberarea Bucovinei şi în misiunile desfăşurate pe Frontul de Est, unde e rănit atât de  grav, încât ajunge să fie spitalizat aproape un an până în  15 august 1943, când este numit comandant al părţii sedentare a Diviziei 2 Munte, cu sediul la Deva, potrivit surselor consultate de Bistrița Express . În 10 aprilie 1944 devine comandant secund al Diviziei 1 Munte, Operativă, cu garnizoana la Sinaia.

Când a fost surprins de schije conducea personal un atac pentru eliberarea orașului Sfântu Gheorghe

Generalul bistrițean a murit la cateva zile după ce  afost lovit de schije în apropierea orasului Sfântu Gheorghe în timp ce conducea personal un atac pentru preluarea prașului din mâinile germanilor :  În zilele de 4, 5 și 6 septembrie, unitățile Diviziei 1 munte, sub conducerea  generalului Grigore Bălan, au atacat îndârjit rezistențele hitleriste din împrejurimile orașului Sfântu Gheorghe, iar în dimineața zilei de 7 septembrie, după o puternică pregătire de artilerie, vânătorii de munte, împreună cu ostașii Diviziei „Tudor Vladimirescu” a luat cu asalt acest oraș.  În seara acestei zile vânătorii de munte au ajuns la marginea orașului, generalul Bălan conducând personal un detașament al diviziei sale, care a cucerit o zonă împădurită de la vest de oraș, după care a acționat direct spre Sfântu Gheorghe, pentru a-l elibera în ziua de 8 septembrie 1944. Ajuns lângă podul de la Arcuș, aflat la nord de Sfântu Gheorghe, generalul a fost surprins de bombardamenbtul artileriei inamice instalate în pădurea de la est de localitățile Zoltan și Bodoc. Sfidând schijele proiectilelor aducătoare de moarte, bravul general a continuat să conducă acțiunea acestui batalion, până când un proiectil a explodat la numai câțiva metri rănindu-l grav. Evacuat de urgență la Brașov, iar de acolo la Spitalul militar din Sinaia, s-a stins din viață în ziua de 13 septembrie 1944, la vârsta de 48 de ani. Pentru fapta sa de arme, generalul Grigore Bălan a fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul” clasa a III-a cu spade, iar ceremonia înmormântării de la Cimitirul Ghencea, s-a transformat într-o manifestație omagială a populației din capitală, corpul neînsuflețit al eroului fiind purtat spre locul de veci de cavaleri ai Ordinului „Mihai Viteazul”.” scrie colonelul Ioachim Grigorescu în Covasnamedia.ro.

La comemorarea celor 77 de ani de la moartea eroul dezrobirii Ardealului cum a fost supranumit generalul Bălan autoritățile civile și militare i-au adus un omagiu: ”Sacrificiul  generalului căzut la datorie pentru eliberarea Transilvaniei de sub ocupația hitleristă în cel de-al Doilea Război Mondial este expresia erismului suprem, al iubirii față de țară, față de idealurile și ființa națională. Noi suntem datori să nu lăsăm uitarea să se aștearnă peste sacrificiile eroilor pământului strămoșesc si să-i transmitem povestea și valorile în care a crezut mai departe” a transmis prefectul Stelian Dolha.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu