Banii de la UE n-au oprit însă păsările să dispară de pe o parte din areal
Cârstelul de câmp sau crax-crax, cum e denumirea în latină a păsării umflă de mai mulți ani conturile a 300 sute de locuitori din cele două comune bistrițene, fără ca aceștia să să facă mare lucru.
Câte 209 euro la hectar au primit de cinci ani încoace locuitorii din cele două comune bistrițene care au în proprietate pășune doar pentru că pe aici, pe circa 2100 de hectare e arealul cârstelul de câmp, o pasăre protejată de UE, pe cale de dispariție. Banii pentru protejarea păsării sunt prevăzuți chiar și anul acesta la Măsura 214, plăţi pentru agro-mediu și intră în conturile celor care au semnat contracte pe cinci ani cu APIA .
În schimbul acestor bani, fermierii au avut obligația să respecte câteva reguli minimale pentru a nu distruge habitatul păsărilor : să nu folosească fertilizanți si pesticide, să cosească mai repede de 31 iulie iar lucrările făcute să nu fie mecanizate.
Atât le-au protejat până au dispărut
Măsurile de protecție s-au dovedit însă cu totul inutile pentru cârstelul de câmp. Cu sau fără banii de la UE cârstelul de camp a părăsit arealul din Nușeni și n-a mai fost zărit în zonă. ”Se pare că pasărea protejată nu s-a mai întors în zona Nușeni. Asta nu înseamnă că oamenii rămân anul acesta, al cincilea, fără bani. Spune directorul adjunct de la APIA Bistrița-Năsăud, Florin Căpraru. Explicația e simplă: pentru că e angajament pe 5 ani oamenii vor primi și anul acesta, cu sau fară picior de crax-crax, cei 209 euro la hectar. Doar în cazul în un control demonstrează că plecarea păsărilor le poate fi imputabilă, oamenii ar risca să fie penalizați de APIA, însă numai ulterior.
Păsări și fluturi care aduc și ei bani moca
Cârstelul de camp nu este singura vietate protejată pentru care se câștigă bani fără muncă. Astfel pentru protejarea păsărilor Sfârcioc cu frunte neagră şi Vânturel de seară, cu arealul prin Banat și Delta Dunării fermierii primesc 101 euro/ha. Iar agricultorii din11 comune clujene iau bani pentru pajişti pe care trăiesc fluturii Maculinea, circa 240 euro/ha.
Alte două specii de gâște cu gât roșu le aduce între 171 și 250 de euro la hectar fermierilor care dețin suprafețe agricole din arealul de existență a acestor păsări.