Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Prețul imobilelor – încă foarte departe de 2008. România pe primul loc din UE la prăbușirea prețurilor. Avertismentul analiștilor

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cu toate că piața imobiliară a înregistrat creșteri consistente  în 2015 și 2016 suntem încă departe de prețurile din anul de boom, 2008. O analiză a publicației ”Curs de guvernare” arată că România se află pe ultimul loc la acest capitol. Dar și că revenirea  bruscă a prețurilor ar putea periclita stabilitatea economică.
Cifrele pe care se bazează analiza sunt furnizate de Eurostat și arată că anul trecut imobilele în România valorau doar 46 % din prețul din 2008, în timp ce alte state cu probleme, printre care Grecia și Bulgaria stau mult mai bine la acest capitol: 59,5 % sau 62,6 % în cazul vecinilor de peste Dunăre. Experții de la Curs de guvernare încearcă să analizeze cauzele acestei situații, mai ales că ambele țări s-au confruntat cu probleme și mai serioase: ”Evoluția menționată este una care ridică semne serioase de întrebare, deoarece deși efectele crizei economice au fost mult mai puternice în Grecia, unde datoria publică a explodat până la valori nesustenabile iar șomajul este de patru ori mai mare decât la noi. Chiar dacă Bulgaria a urmat inițial o traiectorie similară ușor atenuată față de cea de la noi, tendința de scădere s-a inversat la ei încă din 2013 .
Concluzia analizei este aceea că prețurile de tranzacționare  ale imobiliarelor din 2008 în baza cărora s-au acordat credite au fost mult exagerate față de 2005 și că entuziasmul față de aderarea la UE, plus alte mecanisme au contribuit  la această rostogolire . Autorii analizei avertizează și că, revenirea la valori mai ridicate a prețurilor caselor este inevitabilă la noi, după cum se poate vedea și din evoluțiile înregistrate în toate statele foste socialiste. Dar că o creștere abruptă va genera un mecanism economic greu de controlat:
” Va  fi mai abruptă și va risca să aprindă un beculeț roșu pe tabloul de bord al dezechilibrelor macroeconomice (vezi situația din Ungaria, Irlanda sau Estonia), urmărit acum mult mai atent la nivel european” (Curs de Guvernare)

Share.

About Author

Lasă un comentariu