Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Festival pentru studenții din Versailles organizat de bistrițenii de la Bibliopolis

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Asociația culturală condusă de poetul Marcel Seserman, fost subprefect  de Bistrița-Năsăud a organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român un festival dedicat publicului studențesc în regiunea Versailles. Festivalul intercultural  ”The PoFi”, adică teatru, poezie și film s-a întins pe parcursul a 5 zile : 10 octombrie-15 octombrie 2016 și a beneficiat de prezenta unor nume sonore din cultura franceză precum ar fi directorul Casei Poeziei Jacques Fournier, dar și români: precum ar fi scriitorul  Mircea Petean, dramaturgul Matei Vișniec

Cum interacționează dramaturgia cu politica?

Subiectul multor dezbateri  s-a concentrat pe interacțiunea dintre politică și dramaturgie și pe implicațiile interculturale, o temă inedită pentru pubicul tânăr.  O astfel de dezbatere a fost organizată în  sala ,Auditorium a  Bibliotecii Universității Versailles între studenții francezi și  dramaturgul Matei Vișniec. Dezbaterea a fost ilustrată apoi printr-un spectacol interactiv la care au participat studenți și actorul francez Sébastien Grimbert.

Proiecția filmului „Bacalureat” (Cristian Mungiu) la Cine 7 din Elancourt, dar și a unor  spectacole teatrale și de poezie suținute de artiști și poeți români și francezi a încheiat una din serile culturale româno-franceze din Versailles.

Festivalul a continuat în ultima sa zi la Casa de Cultură a studenților din Guyancourt printr-o întâlnire cu scriitorii români, cu academicianul Basarab Nicolescu și scriitoarea Claude Ber. Lecturile au fost asigurate de studenţi si actori francezi din Teoreme poetice (Basarab Nicolescu) și din poemele autorilor cuprinși în proiect (Mircea Petean, Mircea Măluț și Roxana Bauduin) și din piesele dramaturgilor români prezenți în antologia ”Deux jeunes dramaturges roumains” (traducere Roxana Bauduin și Carmen Brănescu) distribuită gratuit publicului.

 

 

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu