Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Contestațiile la contractul buclucaș cu SUPERCOM au ajuns la Curtea de Apel

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Atribuirea cu cântec a contractului pentru transportul deșeurilor din Bistrița-Năsăud este pe masa judecătorilor din Cluj . Decizia Consiliului Național de Contestare a Licitațiilor (CNCL) care au înclinat balanța în favoarea contestării atribuirii directă a contractului către Supercom,  a fost atacată în instanță de ambele părți.

Practic la Curtea de Apel Cluj sunt înregistrate de la sfârșitul lunii octombrie două acțiuni distincte. Una este cea a Supercom SA care este în disconfort major după ce procedura a fost considerată nelegală și invalidată, iar contractul în virtutea căruia lucrează de trei luni e pus sub semnul întrebării.

Au atacat și unii și alții

O altă acțiune a fost intentată în 31 octombrie 2016 de Retim Ecologic Service din Timișoara, compania care a reclamat ADI Deșeuri Bistriț-Năsăud la Consiliul Contestațiilor. Timișorenii au fost nemulțumiți de soluția parțială a celor de la CNCL care au invalidat procedura de atribuire directă, deoarece nu a existat vreun anunț public anterior, dar nu și contractul care a fost încheiat prin încălcarea regulilor. Un alt contestatar al procedurii de încredințare, Brai-Cata SRL din Brăila a primit o decizie nefavorabilă de la Consiliul de Soluționare a Contestațiilor pe procedură, deoarece nu a depus plângerea în termenul legal.

Judecătorii au fixat drept termen al primei înfățișări de la Curtea de Apel dintre Retim și Supercom SA data de  5 decembrie 2016, în timp ce acțiunea inițiată de cei care transportă gunoiul bistrițenilor are primul termen în 8 decembrie.

Răspunsul dacă contractul cu Supercom e valabil vine anul acesta

Instanțele de apel nu pot tergiversa cele două procese, pentru că există reglementări clare. Termenul limită până la care judecătorii sunt obligați să dea o soluție este de 45 de zile de la data înregistrării plângerii. ”Există șanse să fie conexate cele două  dosare într-unul singur,, au spus avocații consultați de Bistrița Express, iar interesul celor care contestă contractul și atribuirea directă este să obțină cel mai scurt termen posibil.

Încredințarea directă a contractului  de ridicare și transport  a deșeurilor către Supercom a avut loc în luna august , după ce prefectul a declarat stare de urgență, ca urmare a rezilierii contractului precedent de către Vitalia și imposibilitatea de a mai fi asigurat acest serviciu. La masa negocierilor nu au  intrat decât câteva firme locale în timp ce competitorii serioși din țară au aflat ulterior de organizarea procedurii și nu au putut participa.

Negocierile s-au finalizat cu un preț triplat pentru gunoiul ridicat din orașe , de 9,9 lei și de 3,3 în zona rurală dar și cu introducerea unei taxe de salubritate pe care contribuabilii trebuie să o plăteasca la primării, care se transformă astfel în agenți încasatori ai operatorului privat.

O decizie a Curții de Apel Cluj care să confirme decizia CNCL că încredințarea nu a respectat condițiile legii și prin urmare contractul nu e valabil și trebuie anulat, ar genera reacții în lanț greu de prevăzut.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu