Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

E lege: magazinele mari vor putea ține loc și de bancomate

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cei care rămân fără bani cash vor putea, de la anul, să-și rezolve nevoia urgentă de lichidități și printr-un drum la market. O lege, care a fost aprobată în urmă cu două săptămâni de Parlament le dă posibilitatea clienților să ceară magazinelor debitarea de pe cardul propriu a unei avans de până la 200 de lei.

Practic POS-urile devin un fel de bancomat, iar banii retrași trebuie evidențiați separat pe bonul fiscal al cumpărăturilor făcute. Contra acestui serviciu magazinele pot percepe comisioane, care însă nu pot depăși 1 %.din valoarea tranzacției.

Legiutorii susțin că retragerea lichidităților de la comercianți e avantajoasă atât pentru clienți, mai ales pentru cei de la sate sau din orașele mici, care au acces mai dificil la un bancomat ca să scoată bani cash. Iar pentru magazine, câștigul preconizat de inițiatorii legii este un rulaj mai bun și vânzări crescute.

Legea a fost întoarsă de președintele Iohannis în Parlament și remodificată

Nu orice market poate întra în categoria celor vizate de lege, ci doar cele dotate cu POS și care au o cifră de afacere anuală  mai mare de 10000 de euro.

Potrivit modificărilor făcute după ce proiectul legii a fost întors în Parlament de președintele Klaus Iohannis care n-a promulgat-o la prima strigare, magazinele nu sunt obligate să ofere acest serviciu și în caz că rămân fără numerar suficient, pot oferi o altă sumă,  mai mică, disponibilă pentru asemenea operațiuni.
Legea a avut o traiectorie încâlcită și a fost adoptată la sfârșitul lunii octombrie, după ce deputații au mai operat câteva modificări la solicitarea presedintelui Klaus Iohannis, cel care a retrimis legea în Parlament, spre reanalizare.

Măsura se va aplica începând din 1 ianuarie 2017, dar numai dacă între timp Guvernul îi face norme metodologice de aplicare.

Forma adoptată o legii poate fi consultată aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2015/pr744_15.doc;1.pdf

Share.

About Author

Lasă un comentariu