Încurajarea vizitatorilor unei expoziții să folosească pe parcursul vizitei alfabetul armean, dar și promisiunea unor dezvăluiri inedite la vernisaj sunt doar câteva din tehnicile de marketing muzeal pe care Muzeul Județean Bistrița-Năsăud le utilizează mai nou pentru a-și atrage vizitatorii.
Ținta este o expoziție de vechi covoare armenești și obiecte de cult aparținând acestei comunități care a avut odinioară reprezentanți numeroși și în Bistrița. Expoziția ”Meşteşugurile armenilor din Transilvania. Covoare armeneşti” are vernisajul miercuri, 9 noiembrie la Bistrița pe ”General Grigore Bălan”, fosta Holzgasse, strada pe care se află Muzeul și unde a viețuit în secolul XVII o comunitate armenească puternică. Participanților la vernisaj li se promite că pe lângă alte surprize vor afla și de ce comunitate armenească din Bistrița s-a mutat în 1700 aproape în întregime la Gherla. E o istorie spectaculosă și merită să o aflați, promit organizatorii.
INEDIT: Bistrița a fost destinația primară a armenilor refugiați din Moldova. Au intrat în conflict însă cu sașii
Armenii s-au stabilit la venirea pe teritoriile transilvănene din Moldova, de unde au plecat după 400 de ani de viețuire continuă, în Bistrița în 1675, dar și în alte orașe. Se pare că au intrat repede în conflicte comerciale cu sașii de aici ( se știe că armenii erau comercianți și meșteșugari prosperi) dar și în divergențe de natură religioasă. Există câteva episoade relatate de cronicile vremii care povestesc despre aceste frământări, care au inclus și episoade în care în Bistrița femeile armenilor au alungat cu pietre un preot catolic cu relații puternice în Roma. În final s-ar fi conciliat cu preotul care i-a convins să treacă la catolicism prin unirea în final a bisericii armenilor cu Roma. Mai mult i-a convins să ridice Armenopolis, orașul armenilor, care inițial ar fi trebuit construit în zona Bistriței.
Conflictul cu sașii a escaladat și comunitatea s-a mutat în întregime în zona orașul Gherla, unde a întemeiat Armenopolis, orașul lor. Cu mult mai multe despre aceste istorii aflați însă la Muzeul Județean, unde puteți admira și covoare din colecțiile de la Gherla, extrem de valoroase.
Un comentariu
Trebuie vazut,interesant