Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Se cer ajutoare sociale guvernamentale pentru 16 familii afectate de explozia din strada Arțarilor

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Este vorba de sprijin  de urgență de la Guvern pe care locatarii sinistrați ar urma să-l primească pentru a face față acestei perioade, până reușesc să se mute înapoi la casele lor.

Doar prefectul Ovidiu Frenț mai trebuie să semneze anchetele sociale făcute de Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială BN (AJPIS) pentru ca cele 16 dosare ale locatarilor cu apartamentele distruse de explozie să ajungă la Ministerul Muncii. ”Sumele solicitate nu sunt foarte mari, se poate ajunge la 4000 și chiar la 6000 de lei de familie, în funcție de situația fiecăruia”, a explicat directorul AJPIS BN, Ani Bob. Nu e vorba însă de bani pentru reconstrucție, pentru că nu intră în atribuțiile AJPIS acordarea unor asemenea ajutoare, ci de bani strict pentru nevoile urgente, detaliază directoarea de la protecție socială.

Drama locatarilor din strada Arțarilor pare că a urgentat redactarea normelor metodologice

Realizarea dosarelor pentru victimele exploziei s-a făcut cu dificultate, în condițiile în care normele metodologice ale legii din 2011 care reglementează acordarea acestor ajutoare nu există, iar anchetele sociale sunt lăsate la latitudinea agențiilor județene.

În schimb Ministerul Muncii e acum pe punctul să remedieze problema. Zilele trecute a postat pe site, în dezbatere publică noile norme metodologice pentru acordarea ajutoarelor directe în caz de incendii sau dezastre, care introduc criterii clare pentru acordarea acestora. Cumulat, o familie ar putea primi chiar și 10000 de lei sub formă de ajutor.

Printre condițiile de acordare, simplificate față de precedentele acte normative, se se va ține cont dacă solicitanții mai au alt tip de ajutoare din surse private sau publice, dacă au sau nu asigurări de sănătate, nivelul de îndatorare al familiei, existența unei asigurări de locuințe, tipul locuinței, precizează actul legislativ, care poate fi consultat aici:http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/4669-2016-11-04-proiecthg-vmg.

Proiectul mai dispune și stabilirea unui așa-zis nivel recomandat al ajutorului de urgență. Astfel, pentru cei ale căror locuințe au fost distruse din cauza calamităților naturale, inundațiilor, incendiilor, sau altor situații similare, nivelul recomandat al ajutorului de urgență ar fi următorul:

  • 1.500 de lei pentru locuințe și bunuri deținute distruse până la 25%;
  • 3.000 de lei pentru locuințe și bunuri deținute distruse  până la 50%;
  • 5.000 de lei pentru locuințe și bunuri deținute distruse până la 100%.

Reprezentanții AJPIS se tem că normele nu vor apuca să ajungă la timp în ședința de guvern pentru a fi adoptate în acest an: ”Trebuie să rămână pe site până în 19 decembrie, și ținând cont  de timpul limitat pe care îl mai are acest guvern,  ar putea să nu intre în ședința executivului anul acesta” spune directorul de la Bistrița. Cum guvernul se va schimba, normele ar putea fi amânate o perioada încă neclară de timp, dar cu certitudine nu vor putea fi adoptate decât anul viitor.

Guvernul a discutat cazul de la Bistrița într-o ședință de la sfîrșitul lunii trecute când a aprobat solicitarea de derogare pentru a permite Primăriei Bistrița să le închirieze locatarilor afectați apartamente ANL până la repararea blocului sinistrat.

Sursă foto: propolitica.ro

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu