Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Bistrița și Becleanul –obligate să-și facă planuri de locuire

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Orașele cu peste 10 000 de locuitori vor avea obligația să-și elaboreze planuri locale de locuire, dacă noua Strategie a locuinței, dezbătută ieri public de Guvern va fi pusă și în practică.

Planurile ar trebui să pună capăt haosului din urbanism și  extinderii necontrolate în intravilan, pentru că vor indica foarte clar unde și cum se poate construi. După această hartă a locuirii locale și setul de legi care vor fi adoptate, conform spuselor vicepremierului Dâncu,  eliberarea autorizaţiilor de construire fără existenţa infrastructurii edilitare, adică apă, canal, drum, practic nu va mai fi posibilă.

Năsăudul și Sângeorz-Băi-ul scapă de obligații

În județul Bistrița-Năsăud doar municipiul Bistrița și orașul Beclean intră în categoria celor care vor fi obligate să se conformeze. Celelalte două orașe : Năsăud și Sângeorz –Băi, care sunt înregistrate la ultimul recesământ, din 2011 cu mai puțin de 10000 de locuitori (Năsăud-9077 de locuitori și Sângeorz-Băi-9413 locuitori) vor fi scutite deocamdată de asemenea obligații.

Vicepremierul Vasile Dâncu spune că legile construirii, Legea 50/1991 şi Legea 10/1995 vor intra în ședință de guvern săptămâna viitoare cu noile propuneri de modificare agreate, care urmează să fie dezbătute însă de Parlament abia în noua formulă.

Bistrița s-a confruntat cu o dispută legată de transformarea anexelor din extravilan în locuințe

Un grup de consilieri locali a încercat să reglementeze anul trecut, fără succes, regimul urbanistic din extravilanul Bistriței, pornind de la sesizarea că foarte multe construcții care au primit autorizație de anexă gospodărească s-au transformat în case supraetajate, așa cum a fost de la bun început planul proprietarilor. În aceste condiții extravilanul a ajuns să cuprindă insule de intravilan, după ce construcțiile cu pricine au intrat forțat în legalitate. Consilierul local Ioan Peteleu, fost viceprimar,  spune că legea a lăsat portițe: ”Scăparea a fost în lege, pentru că anexele gospodărești  nu sunt  suficient de bine definite. Dacă sunt cu etaj, că proprietarul susține că jos are uneltele, sus la etaj doarme, atunci n-am făcut nimic!” spune consilierul, unul dintre  inițiatorii unei hotărâri de consiliu care voia să stopeze elanul construcțiilor haotice.

Peteleu crede că proiectele cu planurile locale obligatorii nu sunt rele, însă că nu trebuie limitate la orașe: ”trebuie să fie regulă pentru toată lumea cum și unde se construiește. Că și în sate te trezești cu construcții care arată parcă ar fi în Burkina Faso, spune consilierul local.

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Eu le am pe toate , utilitati, acte de proprietate, avize platite, planul de rezistenta, proiect toate platite de opt ani, in schimb nici pana in prezent nu mi s-a eliberat AUTORIZATIA de construire. MOTIVUL ; incompetenta si prostia din Primarie. Astfel vrand -nevrand am devenit EROU al MUNCII PESEDISTE, scutit de taxe si impozite.Restul ce spun consilierii este egal CACA-MACA!

Lasă un comentariu