Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

CALCULE- ÎN BN al doilea mandat de senator și al treilea de deputat pot fi luate de orice partid. Cifra 43 e cheia

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

La o participare sub 43 % din alegători,  la votul din 11 decembrie, în Bistrița-Năsăud se resetează rezultatele, au calculat cei de la PSD. Pe baza unor sondaje sociologice interne și a corelării datelor, consultanții PSD au ajuns la concluzii interesante privind distribuția mandatelor, în condițiile în care din acest an ne-am întors la votul pe liste. Și mandatele care nu se completează la nivelul județului (adică 3 Camera Deputaților sau 2 Senat) intră la redistribuirea națională. Și de aici începe un fel de ruletă, cu reguli clare ale jocului.

Primvicepreședintele PSD BN Nicolae Moldovan a explicat vineri seara în emisiunea IMPACT de la AS-TV  de ce la o asemenea prezență la vot orice scenariu devine posibil :,, Sigur că votul este al alegătorilor, ei decid cine merge …Există și o perspectivă clară, sociologică, pentru că se fac măsurători, calcule  sondajele se fac matematic, e o știință. Și aici prezența de sub 43 % e cheia.”a explicat primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, cel care a coordonat cele mai multe campanii parlamentare în județ pentru PSD.

PNL riscă să piardă mandatul de senator. Oricine îl poate lua

El a prezentat și scenariul cel mai probabil, adică ce se va întâmpla la distribuirea județeană și redistribuirea națională,  în primele trei zile după alegerile din 11 decembrie în BN:

Să fie clar, lupta se va da, cel mai probabil  între următorii: Alexandru Pugna, domnul  Ioan Țintean, Doris Moldovan, pot fi și alții la Camera Deputaților pe de o parte și domnul Turc, Simionca (ALDE) sau de la orice partid care face pragul. Sigur că, dacă nu apar calamități, dacă nu se întâmplă, Doamne ferește ceva, evenimente neprevăzute, cum au mai fost, că atunci aceste calcule de care vă vorbesc, cad. Eu vorbesc de lucruri normale în această prezență de 43 %.

În dimineața zilei de luni, după alegeri, Biroul Electoral Județean BN va acorda mandatele celor care au reușit să facă mandatul întreg: va da la senatorul  care face sau se apropie de 50% și  mandatul celor care și la Camera Deputaților fac  20%.  Deci  automat, dacă PNL are în jur de 20%-22%, chiar și 28% ca să nu-i supărăm din prima zi de campanie, clar un singur deputat primește în seara respectivă de la PNL mandatul., Dincoace la PSD, dacă va avea peste 40 % , oricât peste, i se va da două mandate clare în seara respectivă, după alegeri și unul la Senat.  În rest, se pleacă la redistribuirea națională. ( nota noastră: adică mandatul 3 Camera Deputatilor si 2 Senat) Adică, doamna Doris Moldovan, domnul  Ioan Tintean dar și de la alte partide care fac pragul, poate fi oricare. La fel la Senat: domnul Turc, domnul Simionca de la ALDE, sau de la oricare partid care face 5% național.

alegeri-locale121212_0

BN e în coada listei la numărul alegătorilor, ceea ce dezavantajează partidele mari

25 % din voturi în Bistrița-Năsăud nu înseamnă 25 % dintre alegătorii din Cluj, de pildă. Însă redistribuirea națională ține cont de voturile brute, așa că partidele mari pot pierde teren în județ.

Primarul Nicolae Moldovan explică mecanismul redistribuirii: ”Trebuie spus că Bistrița-Năsăud , ca județ, are o problemă la redistribuirea națională. Județul BN e un județ mic, cu nr mic de alegători, printre cele mai mici din țară. Și pe lista națională distribuirea nu e procentuală, ci pe numărul net . Deci cât reprezintă 30% din Bistrița nu e cât reprezintă 30% din Cluj în cifrele voturilor. Și dacă tu ești în partea de jos a clasamentului, poți să treci tu și de 28% că nu treci în listă de senatorul clujean să zicem de pe lista partidului tău. Deci practic de aici încolo e o competiție între candidații aceluiași partid, Nu s-a întîmplat odată ca a luat UDMR mandatul cu 5 voturi? Se poate întîmpla orice.” spune primarul Moldovan.

Președintele PSD  Radu Moldovan a anunțat în urmă cu câteva zile care e target-ul partidului său în județ și cum vor arăta rezultatele:  4 PSD(3deputați și un senator), 2 ALDE ( 1deputat și 1 senator) și 1PNL (deputat). Primvicepreședintele PSD, Nicolae Moldovan spune că e un scenariu aproape de calcule, realizabil, însă că și alte scenarii sunt posibile, datorită acestui joc al redistribuirii:

”Miercuri, după alegeri o să aflăm certitudinea , o să aflam care sunt ceilalți parlamentari de Bistrița-Năsăud.. Și poate fi oricine . Domnul președinte Radu Moldovan a spus că vor fi de la ALDE ca să fie mai plastic. Dar eu cred că poate fi orice partid”, mai spune Nicolae Moldovan.

 

Sursă foto: Călin Moldovan

Share.

About Author

Lasă un comentariu