Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Superluna mușcă din noapte -eveniment marca Gabi Urs pe dealul Budacului

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Astronomul amator Gabi Urs îi invită din nou pe iubitorii cerului înstelat luni seara, pe Dealul Budacului pentru o întâlnire cu cea mai spectaculoasă superlună din ultimii 70 de ani, departe de luminile orașului.

Invitația este valabilă mai ales pentru momentele de dinaintea apusului când luna plină și roșiatică se va arăta în toată splendoarea, concomitent cu apusul soarelui,  iar echipamentele speciale puse la dispoziție de organizator vor arăta o imagine greu de descris în cuvinte.

Gabi Urs promite pe pagina sa de socializare că vremea, deși friguroasă, va fi numai bună pentru observații astronomice: ”Senin! Căci faptul că vom avea cea mai mare și strălucitoare super-lună plină din ultimii 70 de ani văd că știe toată lumea.Am primit în ultimele zile foarte multe îndemnuri să organizez iar o seară mișto, pentru a admira împreună un eveniment unic în viață. Și, deși eram entuziasmat, nu m-am hazardat să anunț ceva până nu am fost sigur de vreme favorabilă. Ei… Iată – o avem! Sigur, va fi frig, dar cred ca merită sa ne îmbrăcăm bine și să admirăm o astfel de lună plină ridicându-se majestuos peste Dealul Budacului” sună mesajul lui Gabi Urs.

superluna

Doar în 2034 luna va mai fi la fel de aproape
O Super Lună poate fi cu pâna la 14% mai mare și 30% mai luminoasa decat Luna plină la apogeul său (punctul orbitei cel mai îndepărtat de Terra)- potrivit NASA.

Aceste Super Luni revin la fiecare 1 an si 48 de zile. “Dar exista super Luni mai super decât altele”, notează astronomul francez Pascal Descamps, citat de Hotnews. Luni, astrul nopții va fi la doar 356.509 km de Terra (față de o distanță medie de 384.400 km). “Trebuie cautată data de 26 ianuarie 1948 pentru a avea o Super Lună a cărei distanță față de Pământ să fie mai mică”, explică Pascal Descamps. Și va trebui așteptată data de 25 noiembrie 2034 pentru ca Luna să se apropie la fel de noi.

Share.

About Author

Lasă un comentariu