Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

INTERVIU: Semnale de alarmă astăzi la o reuniune parlamentară de la Bratislava după ultimele alegeri din regiune-interviu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cuvântul ”criză” a stat pe buzele parlamentarilor din comisiile de politică externă din statele UE astăzi, la prima reuniune după alegerile din Bulgaria, Moldova și mai ales din SUA. Cu atât mai mult cu cât acordul transatlantic SUA-UE , dar și uniunea energetică și securitatea granițelor europene au fost temele reuniunii de azi.

Senatorul Dorin Dobra, care a condus delegația parlamentară a României vorbește despre temele sensibile ale momentului într-un interviu pentru BistrițaExpress:

Alegerea rusofilului Dodon in Moldova și schimbarea de la Sofia, unde noul președinte ales, pro-rus și el a declarat în campania electorală că Crimeea e teritoriu rusesc si că ar trebui ridicate sancțiunile UE impotriva Rusiei schimbă semnificativ harta geopolitică a zonei ?

Dorin Dobra : Sunt, oricum am lua-o, semnale de alarmă pentru noi cei care credem în ruta europeană. Aici, la ședința la care particip, deja mai mulți vorbitori au subliniat rezultatele acestor alegeri. Ar părea astăzi că dacă nu reacționează rapid, Europa ar putea pierde pasul și ritmul cu marii concurenți de pe scena mondială. Tocmai de aceea tratatul transatlantic UE – SUA (TTIP) este important pentru că, pe lângă partea economică, ar asigura securitatea la granița de est a Europei.

  Cât de vulnerabilă credeți că e România în condițiile în care cei mai multi dintre vecinii noștri sunt apropiați sau pe cale să intre sub influența Rusiei? (Geoană spune că am rămas doar cu Ucraina singurul vecin pro-europeni?Așa să fie?) E o oportunitate, în sensul că România capătă alte greutate în UE sau e vulnerabilitate maximă ?

D.D.: România și Polonia sunt astăzi capetele de pod ale intereselor SUA în această parte a globului. Spun încă de anul trecut că traversam o perioada geopolitică de care trebuie să ne folosim mai mult, noi fiind polul de stabilitate și credibilitate pentru UE si NATO în aceasta zona. Alegerile de ieri ne oferă și mai multa greutate în aceasta zonă și în echilibrul de securitate mondială.

 

 Dar alegerile din USA, cu un președinte american care nu mai e dispus, cel puțin declarativ să apere teritoriul unor state care nu investesc în propria apărare si care spune că se concentrează exclusiv pe americani? E România vulnerabilizată și ce ar trebui sa faca politica externa acum?

D.D:Principiul enunțat de președintele(ales) Trump este cel puțin corect. Din acest motiv, discuția cu 2% alocați apărării este cu atât mai importantă. Ce se vehiculează acum în campania electorala nu trebuie luat in considerare pe de-a întregul. Tocmai domnul Trump este exemplul elocvent. Stabilitatea si credibilitatea României sunt astăzi arme mai grele decât orice alocări bugetare.

unnamed-1

Care sunt concluziile întâlnirii din Bratislava?

D.D.:Necesitatea reinventării Uniunii Europene pe și mai multă transparență, acțiune și cooperare în interesul cetățeanului european. Nu sunt bucuros să constat că aproape fiecare luare de cuvânt conține cuvântul criză, dar acesta e momentul prin care trecem. Va trebui să îl abordam cu mai multă convingere ca oricând. Europa are potențial de a juca la nivel mondial în continuare, dar asta înseamnă ca trebuie să rămânem împreună.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu