Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Două orașe și 41 de comune din BN își fac cadastrarea cu bani de la stat. Campania merge însă în ritm de melc

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Programul național de cadastrare care-și propune să rezolve într-un timp scurt ce statul n-a reușit în 26 de ani, a pornit în forță, dar ăși arată deja limitele. Demararea lucrărilor de cadastrare gratuită a terenurilor aflate în extravilan la finele anului trecut riscă să se impotmolească din cauza termenelor în care primarii spun că este greu, dacă nu imposibil să se încadreze.

În Bistrița-Năsăud au încheiat contracte cu Oficiul Județean pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (OJCPI), pentru cadastrarea pe banii statului, primarii din 41 de comune și două orașe. ”Finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică este asigurată din bugetul OJCPI Bistrița Năsăud pe baza unei ordonanțe,  OUG nr.35/2016 care facilitează înscrierea cu prioritate a terenurilor agricole în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară”, explică la solicitarea Bistrița Express reprezentanții OJCPI.

60 de lei se plătește un CF față de 400-500 lei cât e pe piața liberă

De fapt primăriile au trebuit să se încadreze într-o sumă totală de maximum 15300 de lei fiecare, iar valoarea finanțată pe certificat de carte funciară (CF) este de 60 de lei. Primăriile sunt cele care trebuie să găsească și să încheie contracte cu experții topografi, iar lucrarea este plătită abia după ce este e depusă la OJCPI și obținut CF-ul. Înainte însă, se mai așteaptă 60 de zile pentru eventualele contestații. Beneficiarii CF-urilor adică proprietarii terenurilor nu doar că nu trebuie să plătească nimic, dar statul suportă inclusiv taxele notariale pentru certificatele de moștenitor, în virtutea unui protocol cu Asociația Notarilor din România.

Una-i pe hârtie, alta în realitate

Programul merge însă greu în practică. Primarii se plâng că găsesc cu greu experți care să vrea să lucreze pe bani așa de puțini, în condițiile în care pe piață se plătesc pentru asemenea prestații de la 500 de lei la 1000 lei Apoi că procedurile greoaie, la care se adaugă timpul de contestare mult prea lung, de 60 de zile, răgaz în care documentele trebuie expuse la primărie, nu le permit să se încadreze pînă în 19 decembrie, data limită de cheltuire a banilor.

”Am reușit să facem abia un sector anul acesta, adică vom avea 150 de parcele și CF-uri. Sper ca în 2017 să reușim să ne mobilizăm și ținând cont de experiența de anul acesta, să reușim atunci să facem  4-5 sectoare”, spune Sorin Hognogi, primarul din Spermezeu.

Cât despre scutirile de taxe notariale din acest program primarii spun că sunt binevenite, însă că birocrația le face aproape imposibil de aplicat.

hognogi

Unii sunt pe punctul să rezilieze contractele

Primarul din Șieu Măgheruș, Sorin Mititean are foarte multe de reproșat modului în care se derulează programul de cadastrare, despre care spune că s-a făcut pompieristic: ”termenele sunt foarte scurte, s-a demarat pe sfârșitul anului, până s-au găsit experți, că nu vine oricine la banii ăștia, s-au făcut măsurătorile, până s-au cules actele, s-au depus la OJCP, până a primit ok și mai așteptăm să treacă și cele 60 de zile cu contestațiile, ieșim din program. Și atunci nu mai primim banii, experții nici ei, și legea nu ne lasă să-i plătim noi din bugetul local”, spune primarul Mititean. Primarul ia în calcul rezilierea contractului, dacă nu  se acceptă buget multianual, așa cum s-a promis. El a relatat și că riscă sa rămână cu CF-urile neeliberate pentru primii 120 de locuitori și dă vina pe OJCPI, care ar aplica proceduri greoaie și pe alocuri arbitrare: ”dacă ies din termenul legal cu cele 120 de CF-uri credeți că o să spună oamenii că au tergiversat cei de la OFiciul de cadastru, până ne-au scos din termen. Nu? O să spună că nu le au din cauza noastră”, crede Sorin Mititean

Programul național de cadastrare este programat să se deruleze pentru terenurile în extravilan până în anul 2023. Din 2020 fermierii care nu vor avea terenurile înscrise în Cartea Funciară riscă nu mai primească subvențiile pe suprafață de la Uniunea Europeană, termenul fiind unul limită pentru realizarea acestor operațiuni.

 Vezi lista cu UAT-urile cu care OCPI Bistrița-Năsăud a semnat contracte de finanțare:

 

Nr. crt. UAT Nr. crt. UAT Nr. crt. UAT
1 BECLEAN 15 JOSENII BÂRGĂULUI 29 SÎNMIHAIU DE CÎMPIE
2 BISTRIŢA BÂRGĂULUI 16 LIVEZILE 30 SILIVAŞU DE CÎMPIE
3 BRANIŞTEA 17 MATEI 31 SPERMEZEU
4 BUDACU DE JOS 18 MĂRIŞELU 32 ŞANŢ
5 BUDEŞTI 19 MICEŞTII DE CÎMPIE 33 ŞIEU
6 CETATE 20 MILAŞ 34 ŞIEUŢ
7 CHIOCHIŞ 21 NIMIGEA 35 ŞIEU-MĂGHERUŞ
8 CHIUZA 22 NUŞENI 36 ŞIEU-ODORHEI
9 CICEU-GIURGEŞTI 23 PETRU RAREŞ 37 ŞINTEREAG
10 CICEU – MIHĂIEŞTI 24 PRUNDU BÎRGĂULUI 38 TEACA
11 DUMITRA 25 REBRIŞOARA 39 TIHA BÎRGĂULUI
12 DUMITRIŢA 26 RODNA 40 TÎRLIŞUA
13 FELDRU 27 SALVA 41 URIU
14 GALAŢII BISTRIŢEI 28 SÎNGEORZ-BĂI 42 URMENIŞ
    43 ZAGRA

 

 

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Din ce am inteles eu cadastrarea se face prin intabulare pe proprietarul din titlul de proprietate.Dar ce facem cu cei care au decedat ulterior eliberarii titlului sau cu cei care au cumparat teren ulterior eliberarii titlului de proprietate.Si sunt mai multe situatii care trebuie vazut ce facem altfel se intampla ca intotdeauna ca facem ceva ce nu are nici un rost si se cheltuie banii degeaba.De fapt eu cred ca asa este ,se cheltuie banii degeaba.

Lasă un comentariu