Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Jos cu risipa! Supermarket-urile obligate să doneze alimentele înaintea datei expirării. Dolha printre inițiatori

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Șase luni mai au la dispoziție magazinele alimentare până vor fi obligate să doneze pentru nevoiași alimentele cu câteva zile înainte de a expira. O lege împotriva risipei alimentare, care în România are printre cele mai înalte cote, a fost promulgată miercuri  de președintele Klaus Iohannis.

Legea obligă comercianții din sectorul agroalimentar  să ia câteva măsuri pentru a nu mai ajunge să arunce produse alimentare. Dacă n-o fac, riscă amenzi de până la 10.000 de lei pentru practici comerciale neloiale, sună textul legii care va intra în vigoare în aprilie 2017 după apariția normelor metodologice.

Deputatul bistrițean Stelian Dolha, unul dintre inițiatorii legii, spune că textul reglementării a fost realizat pe fondul unei opoziții importante a reprezentanților supermarket-urilor, prezenți la multele dezbateri organizate la nivelul comisiei de agricultură a Camerei Deputaților: ”Supermarket-urile sunt reticente, ne-au spus-o reprezentanții lor în multele întâlniri din comisia de agricultură și ar prefera varianta distrugerii alimentelor aproape de expirare, care e mai ușor de gestionat, decât cea a donării. Se vor conforma și ei, pentru că unde-i lege nu va fi tocmeală și amenzile sunt usturătoare”, a scris Dolha pe pagina sa de facebook.

Legea nu intră încă în vigoare, deși a fost promulgată de președinte, pentru că atât retail-urile, cât și ONG-urile care primesc donațiile au nevoie de timp pentru a se pregăti. Deputatul Dolha crede că adoptarea normelor metodologice  ale legii, care sunt la fel de importante ca și legea în sine trebuie urmărită cu atenție: ”Imi doresc doar ca normele metodologice pe care le va întocmi un grup de lucru la MADR să fie bine făcute și să nu blocheze cumva aplicarea legii, așa cum s-a mai întâmplat de atâtea ori”.

dolha-parlament

       Ce spune textul noii legi împotriva risipei

  • Alimentele aflate aproape de data de expirare trebuie vândute la un preţ redus. Cu trei zile înainte de data expirării produselor cu preţ redus/ ofertelor promoţionale, comercianţii vor fi obligaţi să le sorteze şi să le expună la vânzare, pe rafturi sau în standuri delimitate vizibil, cu informarea corectă, completă şi precisă a consumatorilor.
  • Dacă nu va fi epuizat tot stocul cu preț redus, magazinele sunt obligate să le doneze.
  • De transferul prin donare sau sponsorizare vor beneficia anumite entităţi din sectorul agroalimentar, înregistrate ca atare la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) (fundaţii şi asociaţii umanitare, spitale, orfelinate sau cămine de bătrâni etc.)

Dacă nu respectă legea, firmele vor fi sancționate cu amenzi contravenţionale stabilite în funcție de mărimea operatorului: de la 1.000 la 3.000 de lei pentru microîntreprinderi; de la 3.000 la 6.000 de lei pentru întreprinderile mici şi mijlocii și de la 6.000 la 10.000 de lei pentru firmele mari.

Legea poate fi consultată aici:  http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=15013

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius - PARTIDUL VERDE în

    Si daca apuca sa expire si nu vor fi cerute de nimeni, ce aveti in vedere ? Nu s-a avut in vedere ca pe langa oameni traiesc si salbaticiunile padurii, si care tot datorita extinderii necontrolate al omului sunt nevoite sa urce tot mai sus unde nu gasesc hrana. Din cand in cand, carnivorele mari, URSUL , LUPUL dar si MISTRETII dau iama la gospodarii. Daca in parlament era batar un ECOLOGIST, putea fi perfectionata legea si uite asa se rezolva o parte a hranei si pt. aceste vietati. Da de unde minte si cine sa lucreze si pt. bietele animale. Pe ele nu le reprezinta nimeni. Ba din contra ,o gramada de penali din parlament au pusti si le capacesc.

Lasă un comentariu