Într-un clasament național al foarte micilor afaceri (PFA-urilor și întreprinderilor individuale) raportate la suta de locuitori, județul Bistrița-Năsăud se plasează pe locul doi.
Cu o întreprindere individuala la 3, 2 locuitori din 100 județul este cu mult peste media națională care e de 2%. Doar intreprinzătorii din judetul Alba ne depășesc, cu 3,4 persoane fizice autorizate raportate la o sută, indică statistica primelor zece luni ale anului 2016 (sursa ONRC).
Noua legislație fiscală cu taxare mai agresivă și condiții mai stricte din noul Cod fiscal a făcut însă ravagii printre întreprinderile individuale. Într-un singur an 18 000 de PFA-uri din toată țara au fost radiate. Acum nu mai există la nivel național decât 386 000, din care 9086 sunt în județul Bistrița-Năsăud.
Numărul mare de agricultori obligați să-și facă PFA-uri, una din explicații
O analiză pe grupe de vârste a întreprinzătorilor cu PFA din Bistrița-Năsăud arată că majoritatea (60%) depășesc 40 de ani, iar categoria de peste 60 de ani este foarte bine reprezentată. O mare parte dintre acești posesori de PFA-uri sunt fermieri, care au fost obligați de legislația conexă acordarii subvențiilor să-și facă intreprinderi individuale pentru a primi banii de la APIA sau a putea accesa programele de finanțare din agricultură. Un indiciu important este numărul mare de solicitanți de subvenții în Bistrița-Năsăud, care plasează județul pe locul 4 în țară cu peste 30000 de cereri. O mare parte dintre acești solicitanți sunt organizați în întreprinderi individuale.
Situația e diferită când vine vorba de persoane juridice
La capitolul firme, județul Bistrița-Năsăud e în prima parte a clasamentului, dar nu în top. În statistica națională Bistrița-Năsăud e doar pe locul 17 la aceeași raportare la suta de locuitori. Media națională la firme este de 4,1 persoane juridice la suta de locuitori, iar județul Bistrița-Năsăud are o medie de 3,2%, cu 8933 de entități. Campion absolut în clasament este Bucureștiul cu 10,3 firme la suta de locuitori, adică o firmă tot al zecelea locuitor al Capitalei. La capătul de jos clasamentului, spiritul antreprenorial e anemic în Botoșani (1,6) Vaslui (1,7) sau Teleorman , cu 2,4 firme la suta de locuitori.
Spre deosebire de PFA-uri sau Întreprinderi individuale, care marchează o tendință de restrângere, numărul firmelor a crescut în primele zece luni ale anului în curs. Astfel în 2016 s-au înregistrat 12000 de persoane juridice nou înființate.
Sursa Foto: cugetliber. ro