Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

USR BN a deschis subscripție publică pentru campania electorală.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Confruntați cu lipsa resurselor financiare membrii USR Bistrița-Năsăud fac apel la generozitatea simpatizanților  și solicită sponsorizări pentru a face față cheltuielilor de campanie. Textul mesajului difuzat în rețelele de socializare sună cam așa:  ”Avem nevoie de ajutorul Dvs! Conform legii electorale, în perioada de campanie electorală, doar candidații au voie să colecteze donații, care pot proveni DOAR DE LA PERSOANE FIZICE!! Periodic, candidații vor vira acești bani într-un cont special, supravegheat de mandatarul financiar, de unde se pot plăti cheltuielile de campanie (Tv, Radio, afișe, pliante etc)”.

Și pentru a evita orice suspiciune USR-iștii bistrițeni procedează ca la americani: promit să facă publice on-line, periodic, extrasele de cont cu sumele disponibile și plățile efectuate.

Candidatul USR , profesoara Cristina Iurișniți explică și de ce s-a ajuns la soluția donațiilor: ” Noi nu avem nici pe departe resursele partidele mari. Evident că fiecare dintre candidați contribuim, se adună bani din donațiile colegilor noștri, însă campania este foarte scumpă. Nu se pune problema să ajungem nici măcar în apropierea limitei permise de lege. Vom avea costuri minime. Și fiecare leu va fi cheltuit transparent și la vedere”, spune candidata USR, care deschide lista județeană a partidului la Camera Deputaților.cristina-i

Apelul făcut pe pagina oficială  de facebook a filialei județene a stârnit reacții contradictorii. În timp ce mulți  au respins cu vehemență ideea ca pe o formă de cerșetorie, au fost alții, inclusiv un fost candidat de la locale care au apreciat că este o metodă civilizată și occidentală de a-ți procura banii de campanie. Răspunsul celor de la USR  pe aceeași pagină a fost că e vorba de  mecanism financiar democratic, chiar dacă unora le e mai greu să se obișnuiască:” Suntem singurul partid care “traim” din donatii. Partidele mari si vechi au conturi doldora. Nu va intrebati “de unde”?” a fost răspunsul dat celor foarte pătimași care au postat pe pagină.

Potrivit Legii finanțării partidelor politice un candidat la alegerile parlamentare are voie să dea banii pe materiale promotionale în limita a 60 de salarii minime brute, mai exact 16.500 de euro. Singura condiţie impusă de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) astfel încât statul să returneze banii este ca partidul din care face parte candidatul să obţină un prag electoral de 3% .

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu