Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

DECLARAȚIE ȘOC: Revoluționarul Ioan Blaga recunoaște minciuna din dosarul certificatelor, dar spune că a fost victima unei manipulări grosolane

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Revoluționarul bistrițean Ioan Blaga, cercetat  zilele acestea în dosarul certificatelor falsificate de revoluționar și aflat sub control judiciar susține că a recunoscut în fața procurorilor partea sa de responsabilitate în toată această poveste.

Blaga a relatat pentru Bistrița Express cum a ajuns să primească în ianuarie 2015 certificatul de revoluționar cu rol determinant, în condițiile în care județul BN nu figura pe lista celor în care s-a tras, au fost răniți sau arestați în 22 decembrie 1989, condiție eliminatorie pentru această recunoaștere, care le-a adus în plus o indemnizație de 2200 de lei lunar. Blaga a explicat că prima cerere pentru noul certificat, reglementat de ordonanța  95 din 2014 pe care a depus-o alături de colegii săi de asociație: George Avram (actualul administrator public al Bistriței) și Ioan Bența a fost respinsă de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor (SSPR) tocmai pentru că Bistrița și județul nu erau pe harta orașelor martir. Mai spune și că au contestat decizia în aprilie 2014, invocând că ar fi fost prezenți pe baricade la București și abia apoi ar fi ajuns în Bistrița, iar răspunsul, de data aceasta favorabil, a venit prin noiembrie.

Acoperirea pentru certificate: au pretins că au stat pe baricade în București

Cheia succesului ar fi fost Ionel Iosef, un șef de asociație de revoluționari cu influență mare în  SSPR (nota red. cel despre care procurorii susțin că este unul dintre capii  afacerii cu certificate falsificate) care într-o întâlnire privată i-ar fi învățat pe cei trei cum să procedeze—potrivit relatării lui Ioan Blaga- și le-a preluat dosarele. Spre deosebire de revoluționarul Ioan Bența, care a refuzat să-și ridice certificatul și a lăsat să se înțeleagă că întâlnirea i-a ridicat semne de întrebare, Blaga susține că nici vorba de așa ceva. Ba chiar Iosif ar fi fost plin de solicitudine și și-ar fi arătat regretul că cei trei, despre care credea că s-au expus major în 21 decembrie 1989 în Bistrița, nu pot primi această nouă recompensă: ” Pentru că eram din Bistrița-Năsăud,  unde nu au fost arestați și nu s-a tras, nu am primit certificatul când am depus prima dată …  De ex in județul Buzău, că nici acolo nu a fost așa ceva, au înscenat că ar fi fost o arestare(nota red, la revoluție) au găsit niște hârtii  și au primit așa. Pe noi ne-a depășit această anvergură. Și eu am zis : dacă i-a fost așa de milă de noi omului asta (Iosef Ionel, nota red) pentru ca întradevar ne-am riscat pielea în 21 înainte de plecarea lui Ceaușescu. Dacă nu fugea omul ăsta, dacă pleca în ianuarie, nu cred că mai rezistam pe acolo…Deci zic, atunci, hai să o facem. Nu ne-a amenințat nimeni, așa cum am auzit că s-a spus. N-a pus nimeni pistolul pe masă, n-a sărit pe geam, ne-au întâmpinat politicos cu grisine,  sucuri, cafea și apă minerală a relatat Ioan Blaga.

benta

”Ionel Iosef a dictat declarațiile”

Reporter: A apărut în acte, în documentele pentru certificatul de revoluționar cu rol determinant că ați fost în București în momentul izbucnirii Revoluției?

Ioan Blaga: Da, noi am dat declarații ca am fost la baricadă. Si n-am fost.

Reporter : V-au încurajat cei cu care v-ați întâlnit  să faceți declarațiile?

Ioan Blaga:  Nu, nu doar ne-au încurajat, ei au făcut toată treaba. Ne-au spus ei cum să facem. N-am scris de capul nostru (nota red.declarațiile). Ne-au fost dictate de unul dintre cei cu influență la SPPR,  Iosif Ionel. Mi-a dat declarație el mie (Bența ) că am fost la baricade, eu lui că a fost, noi lui George Avram, George mie și lui,. Iosif Ionel ne-a spus cum s-o facem la fiecare și a mai fost un om pe care nu-l mai cunoaștem. Si aceste declarații Ionel le-a pus în dosare. Declarații mincinoase. Eu am recunoscut clar la Parchet. Am recunoscut în totalitate, dar nu prostiile spuse de Bența că a fost în pădure, că pistolul, că a vrut sa sară pe fereastră… Noi toți cred am căzut pradă unei momeli puternice. Acest escroc, Iosif  Ionel, nu știam ca operează pe opt  judete…

Avram și Blaga merg la poliție luni și miercuri

Dosarul Certificatelor false de revoluționar a izbucnit săptămâna trecută, când Parchetul General a făcut percheziții în zeci de locuințe  din mai multe județe printre care și BN. Șeful secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor Adrian Sanda este cercetat în stare de arest alături de mai mulți subordonați de ai săi și șefi de asociații de revoluționari, printre care și acest Iosif Ionel. Mai mulți beneficiari de certificate presupus  falsificate printre care Ioan Blaga și managerul public al Bistriței, George Avram sunt cercetați în același dosar în stare de control judiciar. Ei sunt obligați să se prezinte de două ori pe săptămână, luni și miercuri la poliție și ori de câte ori sunt solicitați, în fața procurorilor. Ioan Bența care a refuzat să-și ridice noul certificat și să accepte indemnizația de 2200 de lei i-a trimis în martie 2016 o scrisoare deschisă președintelui Iohannis  pentru a-i atrage atenția asupra fraudelor din sistem. Mai mult chiar, Bența a vorbit la un post de radio din Sibiu, oraș în care s-a mutat, despre această adevărată industrie a fraudelor patronată de SSPR, susținând și că ordonanța 95/2014 se bazează pe un fals.

Sursa foto: pagina personală facebook Ioan Blaga

Share.

About Author

Lasă un comentariu