Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

E LEGE: Absolvenții de agronomie primesc gratuit teren de la stat pentru ferme

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tinerii până în 40 de ani, absolvenți ai facultăților cu profil agricol pot primi în mod gratuit terenuri agricole din zestrea Agențiilor Domeniilor Statului pentru amenajarea unor ferme. Legea care acordă asemenea facilități a fost publicată ieri în Monitorul Oficial, după ce a promulgat-o președintele Iohannis. Noua prevedere legislativă modifică un articol din legea 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.

Potrivit acesteia terenurile vor fi acordate fără licitație, prin încredințare directă de la ADS, în limita a 50 de hectare, cu plata taxelor de concesiune stabilite legal.  Înițial legea includea toți tinerii până în 40 de ani, însă suprafețele limitate pe care le are disponibile ADS-ul i-a determinat pe parlamentari să acorde facilitățile doar celor cu studii superioare de specialitate.

Deputatul Stelian Dolha, membru al comisiei de agricultură a Camerei Deputaților spune că a fost aleasă această variantă atât pentru că suprafețele disponibile la nivelul întregii țări erau insuficiente, dar  și pentru a-i încuraja pe tinerii care lucrează în agricultură să se specializeze.

Criză de terenuri disponibile în Bistrița-Năsăud

La nivelul întregi țări ADS are la dispoziție în jur de 43000 de hectare  de teren pentru concesionare directă. În Bistrița-Năsăud  suprafețele pe care le-ar putea concesiona tinerii absolvenți sunt mult limitate față de ceea ce au disponibile alte județe.

Potrivit reprezentantului ADS Bistrița-Năsăud, Bogdan Butnariu suprafețe libere de contract ar exista în comuna  Cetate, în Livezile, Lechința, Dumitra, Șieu-Măgheruș sau Milaș, însă este vorba de suprafețe destul de fărâmițate. Și în Bistrița ar exista terenuri, în domeniul privat al statului, însă e vorba de terenuri cu livadă, în zone cu acces dificil.

Sursă foto: paginadeagricultură.ro

Share.

About Author

Lasă un comentariu