Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Custodele Peșterii Izvorul Tăușoarelor la un pas de tragedie- pereții instabili cât pe ce să-l strivească

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pornit joi în expediția de numărare a populației de lilieci aflați în hibernare, custodele Peșterii Izvorul Tăușoarelor, preotul Crin Triandafil Theodorescu a fost la un pas să fie strivit de tavanul devenit instabil după o prăbușire recentă.

Pe pagina de socializare custodele povestește experiența halucinantă, petrecută cu o zi în urmă,  în care a realizat că peștera a fost afectată din nou de o prăbușire (ultima a avut loc în 2013) chiar  în fracțiunea de secundă în care a trebuit să-și salveze viața:”totul a început straniu, subtil, în timp ce coboram scara mare, grea de-o tonă, pe care se prăbușise în urmă cu trei ani un detrit de șapte metri înălțime, coboram și dintr-o dată am început să dau rateuri, mâinile mele, palmele mele, care cunosc peștera ca trupul iubitei, dintr-o dată au început să urle la mine roșu, strident, a moarte și a pericol, degetele mele nu au mai recunoscut scara, se bâlbâiau speriate, …, sirene s-au declanșat în creierul meu, am înțeles și am înghețat deodată, o nouă prăbușire, în nări mi-a pătruns un miros de cuarțită arsă, … ”tavanul se prăbușește”, mi-au strigat palmele, degetele, mintea a început să gestioneze febril noua situație, eram prea jos să mă evacuez, deja pătrunsesem sub zona de impact, și atunci ea, mintea, a luat decizii în locul meu”. 

L-au salvat experiența și reflexele speciale

Instinctul de supraviețuire mai puternic decât bolovanii care se prăbușeau e cel care l-a salvat:”poate nu mă credeți, poate vi se pare neverosimil, eu nu făceam nimic, pur și simplu asistam la ceea ce se petrecea, în mai puțin de 30 de secunde am trecut de zona de pericol, uluit, îngrozit și superadrelinizat, nu știu cum, strecurându-mă pe sub noii bolovani veniți de sus, aproape mirat de hidoșenia lor, zgâriindu-mi palmele în prize imposibile, setat absurd pe modului ”instinct”, …era ceva nou, înfricoșător, ce trebuia gestionat repede, în cea mai mare viteză, am trecut, zic, de zona de pericol și m-am lăsat moale pe un bolovan, transpirat, și atunci, când încercam să pun frâu pe inima care mi se zbătea în buricele degetelor și-n ochi, am auzit întrebarea clar, sus, sub cască, ”și acum, și acum??”.

pestera-prabusitaExplicație foto:așa arată secțiunea prăbușită în 2013 și cea de acum

Sinistrul episod nu l-a oprit pe preotul Triandafil Teodorescu să-și ducă la bun sfârșit  munca pentru care a intrat în peșteră. Și a continuat să-și facă treaba încercând să ignore pericolul care atârna deasupra capului:

”Și atunci am continuat expediția conform graficului de lucru, am recenzat atent liliecii … dar în timpul ăsta, în spatele minții mele, stătea cineva ghemuit și făcea calcule grotești…”dacă se prăbușește în timpul ăsta bolovanul de deasupra, peste 20 de ore se dă alarma, peste 30 de ore începe acțiunea de salvare”, relatează custodele Peșterii Izvorul Tăușoarelor la o zi de la terefianta experiență.

Chiar dacă experiența la limită l-a marcat profund, preotul speolog nu renunță la munca în peșteră și anunță că se va întoarce în primăvară alături de voluntari pentru a stabiliza tavanul. Și pentru a o lua de la capăt cu recenzia liliecilor, așa cum cere metodologia și cum  și-a asumat prin angajamentele de custode al uneia dintre cele mai spectaculoase peșteri: ” În primăvară vă aștept pe toți, cei care iubiți peștera asta, să dați o mână de ajutor. Vom avea de clădit manolicește, de cărat, de zidit. De sudat. De cimentat. Vom asigura liliecilor căile de acces prevăzute de normativele ecologice. Vom încerca să le salvăm casa, și mie, nouă, peștera”.

Cât despre peșteră Crin Triandafil Theodorescu spune că experiența de ieri îl va face să-și măsuri noi pentru a fi cât mai pregătit în caz de o altă situație limită:  ”Voi duce în subteran rezerve de alimente, surse de lumină și de căldură, pentru a-mi mări șansele de supraviețuire în caz de recidivă a incaziunii. Voi face tot ce depinde de mine pentru ca să mă pot întoarce acasă mereu”.

Citește și ce căuta custodele în adâncul peșterii:  https://www.bistritaexpress.ro/2016/11/24/se-numaradin-nou-liliecii-in-pestera-tausoare-pestera-e-habitat-de-importanta-europeana-pentru-lilieci/

Cine este preotul-speolog Crin Triandafil Theodorescu?

Absolvent al Facultății de Teologie, născut la Constanța, Trandafill Teodorescu e stabilit în Năsăud din anul 2000, unde slujește într-o parohie din cartierul Lușca. De peștera cea mai adâncă din România se ocupă cam tot de pe atunci cu acceptul Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud.” A urmat și şcolile Federaţiei Române de Speologie, şi a devenit membru al Asociaţie Salvaspeo iar din 2004, a devenit custode la Izvorul Tăuşoarelor

Peștera este cea mai adâncă din România, având peste 20 de kilometri de extindere a galeriilor, pe o diferenţă de nivel de 413, 5 m. Cel puţin o treime din ea este încă necunoscută. A fost descoperită de în 1955 şi explorată cu insistenţă până în 1985, după care accesul a fost interzis, Din 2010 Peștera era accesibilă în special cercetătorilor , dar și unui număr restrâns de turiști, obligatoriu echipați corespunzător. După surparea de joi peșterea a fost închisă și nici măcar cercetătorii nu mai au voie să intre.

Share.

About Author

Lasă un comentariu