Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

NEAȘTEPTAT: Fermierii bistrițeni primesc subvențiile din 5 decembrie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După ce săptămâna aceasta Guvernul a rectificat bugetul MADR cu mai bine de  1 miliard de lei directorul general APIA, Adrian Pintea  a anunțat că a doua tranșă  a plăților va începe să intre în conturi  începând din 5 decembrie.

Directorul adjunct al APIA Bistrița-Năsăud, Florin Căprariu a confirmat pentru Bistrița Express că agenția este pregătită să plătească subvențiile pe suprafață pentru cei care au primit deja avansurile. În jur de 27000 de agricultori din cei 31000 care au depus cerere în județ au primit deja avansul la subvenții, perioada de plată  pentru prima tranșă urmând să se încheie odată cu luna noiembrie. Practic avansul a reprezentat 69 % din cei 97 de euro pe hectar primit de cei cu plăți simple pe suprafață. Sumele la hectar primite în prima tranșă au fost mai mari pentru cei care primesc și plăți pentru înverzire sau agromediu, putând ajunge chiar și la 200 de euro.

Plata celei de-a doua tranșe la început de decembrie este o performanță ținând cont că pentru anul anterior plățile au început abia în aprilie 2016, cu o întârziere de aproape o jumătate de an, după sincopa creată de noul soft.

Mulți fermieri preferă alternativa băncii

Sătui să aștepte cu lunile  să intre banii în conturi, așa cum s-a întâmplat anul acesta, mulți fermieri din BN, mai ales dintre cei mari au ajuns să apeleze la băncile care au acord cu APIA și Fondul de garantare în Agricultură . Cu adeverință de la Agenția de Plăți care confirmă ce subvenții au de primit, băncile le dau în avans banii. Char dacă lasă și la bancă sub formă de comisioane până la 10% din bani, oamenii sunt mulțumiți: cu sumele primite reușesc să se capitalizeze și să-și procure furaje și imput-uri mult mai ieftine acum decât vor fi anul viitor.

 

Sursa foto: agricorner. ro

Share.

About Author

Lasă un comentariu