Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

PASIUNE: Investesc mii de euro în porumbei pe care îi trimit în necunoscut la sute de kilometri distanță

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Creșterea porumbeilor voiajori dă dependență și se transformă în mod de viață, îi avertizează crescătorii bistrițeni pe cei care vor să o ia pe acest drum. Întoarcerea înaripatelor de la sute de kilometri în competiții solicitante este așteptată cu înfrigurare de crescători, familiile lor și de pasionații acestor competiții, iar direcția vântului, intemperiile sau prădătorii sunt factorii neprevăzuți care pot schimba soarta porumbeilor și a competițiilor

Zeci de crescători din Bistrița-Năsăud au în comun o pasiune poate greu de înțeles de cei care nu-i pătrund tainele : creșterea porumbeilor călători. Și pasiunea acesta ajunge să-i acapareze atât de tare, încât timpul lor și al familiilor ajunge să se măsoare în funcție de cursele naționale ori internaționale sau de ritmul biologic al înaripatelor. Ajung cu timpul să fie membri unor cluburi sau asociații în care socializează alături de familii, fac schimb de idei, licitează pentru porumbei, în funcţie de cursele la care doresc să ia parte şi formează o elită unită de dragostea pentru zburătoarele  pe care le cresc şi le antrenează.

Voiajorii- de la poștași la hobby

Porumbelul voiajor (poștaș) este cunoscut încă din antichitate și este folosit de trei mii de ani pentru  transmiterea de mesaje care, de multe ori, în conflictele armate au salvat oameni de la moarte și au dat altă turnură războaielor. Poștașul înaripat parcurge distanțe apreciabile în timp scurt cu o viteză care ajunge la 60-70 de kilometri pe oră.

Dacă reevaluarea porumbeilor voiajori a fost la început doar un mod de recreere, un hobby, de ceva vreme încoace a devenit un mod de viață. Pentru că, spune președintele crescătorilor bistrițeni, Nelu Burcă, această pasiune nu se mai reduce acum la o cușcă, câțiva porumbei , mâncarea aferentă și ceva zboruri: ”Acum, activitatea în cadrul asociației presupune implicare, selecția riguroasă a porumbeilor care participă la concursurile de zbor, voliere construite după  cele mai noi standarde, controale medicale și tratamente adecvate, hrană bogată în elemente nutritive, masini moderne pentru transportul voiajorilor la concursuri, selecția perechilor pentru obținerea de pui capabili de a face performanță, etc. Toate acestea presupun timp, efort individual și comun, muncă în echipă.

Este și tensiune, cât cuprinde, cu pregătirea porumbeilor pentru concursuri, îmbarcarea lor în mașinile speciale și transportul la distanțe care depășesc de multe ori mia de kilometri (Ungaria, Austria, Cehia, Slovacia, s.a.) până la locul de lansare. Apoi tensiunea majoră cu și adrenalina aferentă, dată de așteptarea acasă a voiajorilor care participă la concurs: ”dacă vremea e propice zborului pe tot parcursul, dacă se întorc cu toții acasă, care ajunge primul și…al cui e campionul și mai e și socializarea, pentru ca asteptăm cu toții, impreună cu familiile chiar, scrutând orizontul și depănând amintiri de la alte curse de zbor, să apară acasă primii porumbei voiajori. Când nu se întorc cu zecile, sau ajungi să pierzi porumbeii favoriți, tristețea e greu de scris”, explică Nelu Burcă președintele A.C. Bistrița – Năsăud.

nelu-festivitate

Aproape 28 000 de euro- cel mai scump porumbel vândut de un român

Președintele columbofililor bistrițeni spune că pentru 80 – 100 de porumbei voiajori, sumele  medii pentru  hrană și îngrijire ajung la aproximativ 250 de lei lunar, la care se adaugă costurile tratamentelor necesare, cu predilecție în perioada iernii. Sumele cresc și în perioada zborurilor  și concursurilor, ocazii cu care porumbeii necesită hrană de cea mai bună calitate și suplimente de vitamine, săruri și electroliți.

Din creșterea voiajorilor se poate și câștiga, cel mai scump exemplar din România, vândut unui chinez, l-a costat pe acesta din urmă nu mai puțin de 27.500 de euro.  Recordul internațional al tranzacționării unui porumbel, nedepășit încă este de 305 000 de euro. Este vorba de „Bolt”, un porumbel olandez, botezat cu numele celebrului atlet pentru că a câștigat foarte multe locuri întâi, concurând cu zeci de mii de alți voiajori. Bolt a fost vândut tot în China.

Și crescătorii bistrițeni au exemplare foarte valoroase, este vorba de porumbei campioni și de prăsilă . ”Am si eu câteva exemplare, de prăsilă, care valorează 2000 – 2500 de euro bucata. Prețul este echivalent cu rezultatele porumbeilor”, adaugă Nelu Burcă.

Promovează  creșterea porumbeilor voiajori  în rândul elevilor

În epoca internetului și telefoanelor inteligente, membri Asociației Columbofile Bistrița – Năsăud consideră că prin promovarea creșterii voiajorilor  pot sensibiliza copiii să se întoarcă către natură, ecologie, grija față de animale și mediul înconjurător. De aceea, crescătorii bistrițeni au desfășurat anii trecuți mai multe campanii în școli, prin intermediul căreia au oferit doritorilor gratuit, pui de voiajori, pentru  creștere și îngrijire și de ce nu pentru pregătirea de noi campioni. Singura condiție pusă tinerilor columbofili pentru a intra în posesia premiului, a fost deținerea și prezentarea membrilor asociației a unei voliere corespunzătoare creșterii porumbeilor.

burca-porumbei-la-scoala burca-hadarau-porumbei

Asociația Columbofilă a județului Bistrița – Năsăud este, una destul de mică, atât ca număr de membri cât si al numărului de porumbei pe care aceștia îi cresc. Sunt înregistrați aproximativ 75 de membri, dintre care 50 – 55 participă activ la  fiecare etapă a zborurilor din calendarul competițional anual, ocupând an de an locuri pe podiumul național.

Columbofilii bistrițeni „ închid” mîine zborurile pe 2016 la Alba Iulia

Federația Națională a Crescătorilor de Porumbei din România( FNCPR) organizează conferința națională de bilanț pentru anul 2016 , duminică, 27 noiembrie în Alba Iulia .Cei mai performanți porumbei voiajori, care au ocupat primele poziții la competițiile de zbor organizate în cursul anului care se încheie și nu numai, vor face cunoștință cu publicul în cadrul „Expoziției Provinciale. Conform paginii web a FNCPR crescătorii  și porumbeii voiajori la un an și palmares doi și trei ani, vor fi premiați cu ocazia banchetului de final de an, care va încheia expoziția de la Alba Iulia.

Președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Porumbei Bistrița – Năsăud, Nelu Burcă, a anunțat printr-o postare pe facebook, lotul voiajorilor campioni care, alături de crescătorii lor, vor reprezenta județul și asociația la Gala națională a  columbofililor:

clasament-1clasament-2

Share.

About Author

Lasă un comentariu