Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

O lege nouă lovește la facturile de utilități: termenul de plată devine 15 zile iar factura ajunge titlu executoriu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sâmbătă, 26 noiembrie  a intrat în vigoare o lege care conține prevederi draconice față de consumatori în relația cu furnizorii de utilități. Aceștia pot oricând să apeleze la un executor pentru a-și recupera plata facturilor, iar documentului fiscal i se socotesc penalități după 15 zile de la emitere și nu de la primirea de către client.

Legea 225 /2016 promulgată în 17 noiembrie de președinte și adoptată recent de Camera Deputaților prevede că factura la utilități devine titlu executoriu. Adică furnizorul de utilități poate, în caz de neplată în 45 de zile de la emiterea facturii, să ceară unui executor judecătoresc executarea silită. Aceasta fără a se mai ajunge la un proces, mai ales dacă e vorba de persoane care locuiesc la casă și cu care există încheiate contracte directe.

Legea nouă vizează în primul rând de furnizorii de servicii de salubritate și de încălzire, deoarece pentru alimentare cu apă și canalizare această prevedere există într-o altă lege încă din 2015.

Strânși cu ușa la plata facturilor

Dacă în prezent plata facturilor trebuie făcută în maximum 15 zile lucrătoare de la primirea documentelor de plată noua lege, 225/2016 schimbă datele problemei : 15 zile de la emiterea facturii este noul termen.

Adică nu contează dacă factura întârzie pe drum, contorul funcționează oricum de la emiterea acesteia. În interpretarea juriștilor termenul se va calcula în zile calendaristice, nu în zile lucrătoare.

Onorariile executorilor mai pot adauga câteva sute de lei

Avocatul Diana Morar atrage atenția că riscul este acela de a plăti de aici înainte pentru facturi mici și onorariile executorilor, dacă se ajunge la depășirea termenului și furnizorii de utilități decid recuperarea silită: ”oamenii se pot trezi cu conturile blocate , iar pentru o factură de 100 de lei să plătească încă alte câteva sute cu taxele pentru execuția silită. Pentru că legea a transformat aceste facturi în titluri executorii s-a simplificat procedura”, explică avocatul.

Share.

About Author

2 comentarii

  1. Astia-s nebuni? Iau fata populatiei cu tot felul de mariri de salarii si prin spate, ne-o trag de nu ne vedem. Pai daca factura, asa cum se intampla deobicei, ajunge chiar in ziua scadentei? Sau chiar dupa? Cei in varsta care nu stiu folosi internetul si factura electronica o sa fie hacuiti de executori? As vrea sa stiu si eu cine-s aia care au votat chestia asta. Pacat ca nu intra in vigoare mai devreme, la data alegerilorsa fi fost cateva jdemii de pensionari cu executorul la usa, c-apoi vedeai voturi – contra la greu la pesedeu.

Lasă un comentariu