Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cristian Ghinea compară campania pentru parlamentare cu Festivalul lui Moș Crăciun

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Potrivit fostului ministru al Fondurilor Europene marile partide îi tratează pe alegători ca pe niște copii pe care-i atrag cu promisiuni de tăiere de taxe- impozite și de creșteri salariale, asemenea unor Moși Crăciun.

În schimb  USR spune prin vocea lui Cristian Ghinea că are altă  abordare: ” USR pleacă de la ideea că toţi suntem adulţi şi putem să gândim cu capul nostru şi promite puţin, promite realist, cu surse clare de finanţare, pentru că avem de gând să ţinem aceste promisiuni”.

10 măsuri cu care condiționează negocierile

De altfel USR a lansat luni un program în 10 puncte pe care l-a prezentat și la Bistrița la o întâlnire cu simpatizanții și cu mediul de afaceri la care au participat și cei doi candidați, cap de liste la Camera Deputaților, Cristina Iurisniți, respectiv Senat, Lorand Toth.

Pe lista celor 10 măsuri pe care USR le condiționează viitorului guvern în schimbul susținerii figurează: extinderea programului „școală pentru toți” la toate școlile sărace și subvenționarea per elev a activităților „școală după școală”, dar și alocarea a 6% din PIB. Apoi USR vrea plan de investiții în infrastructura de sănătate cu un alt mod de folosire a resurselor și creșterea nivelului de finanțare până la minim 6% din PIB. În infrastructură USR cere: finanțare predictibilă, simplificare-debirocratizare și un nou început pentru proiectele de autostrăzi. ”România va sărbători în curând un secol de la Marea Unire fără nici o autostradă care să lege provinciile extracarpatice de cele din interiorul arcul muntos. Este un eșec sistemic care poate fi corectat nu prin promisiuni populiste, ci prin măsuri sistemice”, explică Ghinea.

Crearea unui fond unitar de dezvoltare a României, prin unificarea bugetelor naționale de dezvoltare cu fondurile europene sau promovarea Grupurilor de Acțiune Locală ca instrument de ridicare a satului românesc, sunt alte câteva dintre condițiile fără de care USR nu ar începe negocierile de formare a unui nou guvern, după alegerile parlamentare. Iar negocierile pentru formarea unui eventual Guvern promit că vor fi transparente: ”toată lumea va ști ce vom cere. O spunem încă de pe acum. Și dacă nu se vor ține de înțelegere, ne vom retrage sprijinul politic”, a declarat Cristian Ghinea la Bistrița.

PNL și USR-o relație de ignorare reciprocă

Despre relația cu potențialii parteneri de guvernare  PNL, fostul ministru spune că este una de ignorare reciprocă și că liberalii au în acest moment o problemă de brand care nu are legătură cu USR:
Ne ignorăm reciproc, asta este starea de spirit. Nu este vina USR că PNL nu creşte. PNL are o problemă de brand, pe care nu vreau să o comentez eu acum. Nu pun semnul de egalitate între PSD şi PNL, adică de o parte avem un partid condus de penali, care a pus penali pe listă şi care susţine prin portavocile lor o amnistie pentru penali, iar pe de altă parte avem un partid care măcar încearcă, chiar dacă nu a făcut ceva spectaculos”, a explicat liderul USR.

CU PSD nicio șansă

Deși sondajele , inclusiv cele interne ale USR creditează PSD la 40 % sau peste Cristian Ghinea spune că nu e îngrijorat, pentru că partidul lui Dragnea ar avea un talent special de a pierde alegerile din cauza unor boacăne:

PSD are acest talent de a face vreo boacănă în ultimul moment şi de a pierde alegeri pe care le consideră sigure. Aşa au păţit şi cu Năstase şi Băsescu în 2004, aşa au păţit cu Ponta şi Iohannis acum doi ani. Fac ei ceva şi de obicei – sunt foarte agresivi, se cred stăpânul jocului şi asta îi enervează pe oameni. Vă dau ca exemplu acum cinci-şase zile, când Liviu Dragnea a zis de IT-iştii care s-au oferit voluntari la Guvern, să facă acele aplicaţii pentru simplificarea administrativă, că sunt postaci. (…) Dacă Liviu Dragnea mai face câteva declaraţii de genul acesta, vor pierde alegerile. Văd că acum l-au închis în debara şi nu îi mai dau voie să iasă consultanţii, pentru că spune prostii când iese”, a mai spus liderul USR.

Share.

About Author

Lasă un comentariu