Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Nu vom avea nicio autostradă să străbată munții până la Centenarul Unirii-Vezi cine spune asta și ce propune pentru resetarea construcției de autostrăzi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un fost ministru spune că România trebuie să-și schimbe complet abordarea în ceea ce privește construcția de autostrăzi, dacă vrem să ieșim din stadiul trasatului liniilor pe hartă de către politicieni, așa cum se întâmplă de 26 de ani încoace.

Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene a declarat la Bistrița într-o conferință de presă a USR că trebuie făcute proiecte tehnice pentru toate variantele de autostradă și abia după aceea făcută subcontractarea lor: dacă banii pentru un proiect se blochează să poată fi transferați altuia: ”Vrem sa schimbam legea cadrului bugetar să nu mai avem un stil de bugetare absolut stupid în care noi pregătim proiecte pe finanțări  ci să avem proiecte tehnice si studii de fezabilitate gata. Vă spun doar așa din istorie. Noi am avut 3 mld de euro de la UE pentru autostrăzi , nu i-am cheltuit si am dat banii ăștia înapoi” .

Dar, deși returnăm banii, ne prinde Centenarul României fără vreo autostradă care să traverseze munții: ” Asta e o realitate. Nu avem nici un șantier atât de avansat încât să terminam la timp până în 1 decembrie 2018.  Și cauza principala e stupiditatea politicienilor,  populismul lor și graba de a tăia panglici pe șantiere nepregătite. Nu poți face peste noapte , se pregătesc proiecte din timp”, spune liderul USR.

img_20161201_103352

Guvernele de până acum n-au lăsat decât linii pe hârtie, nu și proiecte tehnice

Ex-ministrul Fondurilor Europene  a exemplificat situația cu autostrada Iași-Târgu Mureș, care ar avea nevoie de vreo doi ani doar pentru pentru proiectul tehnic, care în acest moment nu există : ”Nu se poate termina  proiectul mai repede de 2 ani pentru că  ca  pentru cei 110 kilometri prin munte, ai nevoie de mii de foraje care să-ți arate ce fel de teren ai acolo”, spune Ghinea. Iar de aici decurge întrebarea cheie: ” de ce Guvernele, indiferent de culoarea politică din ultimii 26 de ani nu ne-au lăsat până acum nici-un fel de proiecte scrise. In momentul acesta nu avem nici un proiect scris, avem doar linii pe hartă. Pe ele se cearta politicienii si promit că o facem pe una sau pe cealaltă. Nu există nici un proiect tehnic pentru ele ele. De aceea noi, Uniunea salvați România propunem să facem pe banii bugetului  proiecte tehnice,  să permitem subcontractarea , astfel încât  dacă unul se blochează să avem altul pregătit pentru care să alocăm bani. Ce am făcut până acum a fost să scriem proiecte pentru primele 2 sau 3 priorități , alea se blocau și banii se blocau acolo și nu poți să muți banii dintr-un proiect pe altul”, mai spune Ghinea.

Soluția fostului ministru: politicienii să-și asume schimbarea cadrului legislativ și tehnic pentru facilitarea construirii de șosele bune, ca să nu se mai blocheze construcția iar autostrăzile să le realizeze constructorii, pe proiecte bune:   ”Nu poti ca politician să-ți asumi un termen pentru autostradă”, crede Ghinea.

Share.

About Author

Lasă un comentariu