Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

ÎNGRIJORĂTOR: Unul din patru angajați cu contract din Bistrița-Năsăud este muncitor necalificat. Vezi topul ocupațiilor din județ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Muncitorii necalificați, șoferii pe mașini de mare tonaj și lucrătorii comerciali sunt în topul primelor meserii din județul Bistrița-Năsăud, după numărul contractelor de muncă înregistrate. Aceasta  în timp ce la vecinii din județul Cluj ordinea meseriilor este: șoferi, programatori IT, vânzători, asistenți medicali.

  În total, în B-N  figurau în statisticile anului trecut  4626 de muncitorii necalificați pentru asamblarea și montarea pieselor  cu contracte înregistrate și alte 1527 de contracte, tot pentru necalificați, însă în  asamblarea produselor solide și semisolide. Locul 2 în acest clasament este ocupat de șoferii de autocamion / mașină de mare tonaj, cu 2229 de contracte la nivelul județului, conform unui studiu  realizat de o asociație patronală națională, PIAROM, care analizează forța de muncă la nivelul regiunilor de dezvoltare a României. Este de altfel și ocupația pentru care în România sunt și cele mai multe contracte de muncă încheiate.

La necalificați suntem cu 11% peste media națională. Stăm rău și cu specialiștii

În topul meseriilor din Bistrița Năsăud  mai figurează: lucrătorii comerciali (locul 4) cu 1522 contracte de muncă, urmați de profesorii din învățământul gimnazial (1180 de contracte) .

Îngrijorător este și faptul că tot al 4-lea angajat din Bistrița-Năsăud  este muncitorilor necalificat, potrivit studiului PIAROM. Astfel  25,34  % din totalul  contractelor de muncă ale bistrițenilor sunt încheiate pentru necalificați, în timp ce media națională este de 14,22% din totalul angajaților, arată studiul citat. În Cluj numărul muncitorilor necalificați reprezintă abia 11 % din totalul celor angajați cu contracte de muncă.

Nici la numărul specialiștilor în diferitele domenii nu stăm bine. Abia în 17% din numărul contractelor în BN lucrează specialiști, în timp ce prin comparație în Cluj acest procent e de 27% din totalul contractelor de muncă.

Statistica nu ia în calcul însă numărul celor care prestează activități prin intermediul pfa-urilor, și care la nivelul județului au o pondere ridicată.

 

 

Share.

About Author

1 comentariu

  1. Cred ca este momentul sa trecem peste festivismul somajului mic si sa analizam serios acest studiu. Suntem un judet cam “bananier” iertata-mi fie comparatia. Si suntem în bătaia vantului pricarei crize din industriile de care depindem (automotive, transporturi, constructii). Se explica de ce, cu 95% dintre impozitele platite care se intorc in judet (un procent serios asemanator cu Teleorman,Mehedinti, Vrancea ) avem totusi unul dintre cele mai mici venituri medii nete, depasiti doar de aceleasi judete celebre. Investitiile facute de catre autoritati (destul de insemante) nu genereaza bunastare si locuri de munca bine platite. Acesta este paradoxul la care ar trebui sa se gandeasca Radu Moldovan si ai lui, precum si toti cei care ne cer voturile in zilele astea.

Lasă un comentariu