Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Temele de casă- mai puține sau deloc prin ordin de ministru. Profesorii împărțiți între respingere, acceptare entuziastă ori scepticism că va funcționa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ordinul de ministru care stabilește câte ore ar trebui să lucreze elevii în afara şcolii pentru teme a fost semnat de ministrul educaţiei, Mircea Dumitru, şi prezentat miercuri într-o conferinţă de presă.

Ordinul ministerial prevede că la clasa pregătitoare nu se dau teme iar  în învăţământul primar timpul total alocat temei obligatorii va fi de maximum o oră  De la gimnaziu în sus durata pe care elevul trebuie să o petreacă pentru rezolvarea temelor va fi de maximum două ore. O altă prevedere importantă din ordinul ministrului  precizează că tema pentru acasă nu poate fi folosită ca un instrument de pedeapsă.

image-2016-12-7-21455766-41-ordin-ministru-limitarea-temelor

De asemenea, “în stabilirea temelor se va evita apariţia unor efecte negative”, respectiv “pierderea interesului elevului faţă de învăţare (din cauza cantităţii, dificultăţii sau monotoniei temelor, etc), oboseală fizică şi emoţională, reducerea timpului liber destinat unor activităţi recreative (activităţi sportive, artistice, gospodăreşti, lectură), adâncirea diferenţelor dintre elevii performanţi si cei aflaţi în dificultate”.

Printre profesorii bistrițeni părerile sunt împărțite

Mircea Seleușan Bătrânu, profesor de limba franceză, președintele Grupului Dascălii XXI crede că ordinul nu e altceva decât un draft, nu are fundamentare  și în consecință nici nu prea sunt șanse să fie aplicat:   ”Este o chestiune făcută în pripă. Scopul? Să mulțumească anumiți părinți, să dea bine ca idee de implicare „serioasă” în problematica tribulatului învățământ actual! Nu se poate cuantifica la modul general timpul de învățare se poate cuantifica la modul general timpul de învățare ! Nu sunt doi copii, chiar frați gemeni cu același I.Q.  și aceeași viteză de reacție, etc! E încă un draft  de aruncat în sertar pentru momentul când se vrea cu adevărat rezolvarea problemelor din învățământ!

Liviu Rebreanu, profesor de matematică crede că ordinea operațiilor este problema. Altfel spus că ministerul a pus carul înaintea boilor: ”Ar trebui mai întâi descongestionată programa școlară și apoi să fie gândit timpul de lucru al elevului.Doar că la noi se merge invers. Se asfaltează drumul, pe urma se sparge asfaltul să fie puși stâlpii pentru iluminat…specific românesc.”

Mai împăciuitoare, Cristina Iurișniți, profesor limba franceză  și candidat pentru Camera Deputaților din partea USR spune că măsura ar funcționa pentru ciclul primar, dar pentru clasele de liceu problema trebuie nuanțată:  ”pentru primar de acord, pentru gimnaziu 2-3 ore de pregătire, în medie ar merge,  pentru liceu însă e prea puțin”. Profesoara crede că fiecare copil are ritmul său, așa că e complicat să fixezi norme, și că misiunea școlii ar trebui să fie în primul rând aceea de a-i învăță pe elevi cum să învețe: ” fiecare are ritmul sau de lucru , de progres individual…unii lucrează cu plăcere, sunt conștiinciosi, alții nici nu deschid caietele sau cărțile decât dacă e un test anunțat, sau teza. Școala trebuie să-i invețe cum să invețe și să ajungă să le placă măcar o materie”.

Venera Roth-Gross, profesor de  limba engleză este mult mai optimistă, crede în forța acestei măsuri și spune că ministrul trebuie să aibă curajul să meargă mai departe cu reformele: ”Mă bucură foarte tare această măsură, pentru că sunt și părinte și știu ce înseamnă să ai copil de clasa a V-a sau a VI-a care face zilnic 4-5 ore de teme! DAR asta nu înseamnă că nu trebuie revizuite și descongestionate programele școlare.
Astept Ministrul care să aibă curajul real de a lua taurul de coarne pentru a face acest lucru! În concluzie: da, mai puține teme= mai bine pt copiii noștri!”

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Mihai Neacsu în

    Adevarul este ca, in ziua de azi elevii nu mai au timp, exceptand vacantele, sa se bucure de anii copilariei. Din pacate volumul de informatie pe care trebuie sa-l asimileze este enorm, dupa programa scolara. Si cel putin, in clasele gimnaziale, ei aloca timp suplimentar invatand la toate materiile, pentru ca, nu-i asa, media generala conteaza la examenul de trecere in clasa a noua. Da, sunt in asentimentul domnului profesor care spunea mai sus ca trebuie umblat intai la programa.

Lasă un comentariu