Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

NOU: Prima de 12500 de lei pentru șomerii care se angajează la 50 km de casă a intrat în vigoare-Vezi unde în BN trebuie să locuiești ca să fi eligibil

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O megaprima de instalare pentru șomerii care își găsesc loc de muncă la distanță de casă și decid să-și mute domiciliul a intrat în vigoare odată cu publicarea astăzi a normelor metodologice de aplicare. Pot fi beneficiari ai măsurii doar locuitorii anumitor localități desemnate pe o așa numită hartă a sărăciei întocmită de Guvern.

În Bistrița-Năsăud sunt eligibili locuitorii din: Budești, Ilva-Mare, Parva, Petru Rareș, Romuli, Teaca, Târlișua, Tiha-Bârgăului, Urmeniș, Zagra, Dumitrița, Ciceu-Mihăiești dar și din orașul Sângeorz Băi. Dacă decid să se mute și-și găsesc loc de muncă la peste 50 km distanță de domiciliu, șomerii din aceste localități primesc așa numita primă de instalare în valoare de 12500 de lei. Dacă își iau și soția sau întreaga familei cu ei, suma crește la 15500 de lei.

AJOFM BN a cerut extinderea listei eligibililor și cu alte localități

Directorul AJOFM Bistrița-Năsăud, Otilia Râpan a confirmat pentru Bistrita Express că există foarte multe cereri de informații legate de această primă: ” S-a aflat de acest nou act normativ, și noi am comunicat public despre existența Hotărârea Guvernului nr. 885/2016 , care introduce printre altele și această primă de instalare și oamenii întreabă de când pot să-și depună dosarele. Chiar recent am avut un angajator care intenționează să-și angajeze 5 oameni din aceste zone și voia să afle detalii să le poată comunica. Preluăm dosare, dar vor rămâne 30 de zile la noi pentru verificare”, explică Otilia Râpan.

Directorul AJOFM spune și că oamenii nu înțeleg de ce nu pot primi aceste prime dacă locuiesc în alte localități decât cele specificate: ”Le spunem că așa hotărârea de guvern și că noi nu putem decât să o aplicăm” explică Otilia Rîpan. Instituția pe care o conduce a cerut însă Ministerului Muncii să adauge și alte localități pe listă, între care și Rodna, ca fostă zonă minieră și așteaptă un răspuns,

Agențiile de ocupare a forței de muncă sunt luate deja cu asalt de cei care doresc să afle informații sau să aplice pe noile măsuri adoptate recent prin hotărâre de guvern. Prima de instalare nu e singura.

Prima de încadrare oferă bani pentru loc de muncă la 15 km distanță de casă

Tot din categoria prime de mobilitate face parte și prima prima de încadrare care  poate fi obținută de șomerii care se angajează pentru o perioadă de cel puţin 12 luni într-o localitate aflată la cel puţin 15 km distanţă faţă de cea de domiciliu sau de reședință, iar cuantumul acesteia se va calcula la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi. Astfelpot primi acești bani șomerii care se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pe o perioadă de cel puţin 12 luni (şi îndeplinesc şi celelalte condiţii cerute de lege). Primele de mobilitate nu se pot cumula între ele, adică nu poți primi ți primă de instalare și de încadrare, dar se pot cumula cu alte beneficii, astfel:cu suma lunară de 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj sau cu prima de încadrare acordată absolvenților ori cu prima de activare de 500 de lei, o altă noutate a pachetului legislativ.

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Lege egala pentru tori în

    S din i alte comune care sunt la peste 50 de km de Bistrita cum ar fi Maieru,Rodna,Sant ,Parva si mai sunt, de ce nu ar putea primi aceleasi drepturi legea nui pentru toti ,,ii numai pentru unii?

Lasă un comentariu