Lucian Moldovan este numărul 1 pe lista pentru Camera Deputaților a Partidului Verde, singura formațiune politică ce a organizat dezbateri publice în Bistrița-Năsăud transmise în direct în mediul virtual, în locul campaniei clasice. S-a obișnuit să răspundă la orice fel de întrebări în această campanie, în loc să fie cel care le adresează și s-a încăpățânat să rămână într-o zonă pozitivă, de construcție, chiar instinctul jurnalistic i-a fost pus la grea încercare de ceea a numit-o ca fiind o campanie maro
Cum se vede campania electorală ca și competitor, după ce ai fost atâta vreme jurnalist și mai ales moderator tv?
Ca orice lucru normal care poate să meargă prost și campania asta a ajuns în categoria tuturor celorlalte de până acum. Adică de două parale. Mă așteptam dealtfel să fie așa, pentru că nivelul politicii românești este ăsta, iar strategiile „echipelor” nu includ normalitatea și dezbaterea pe principii și idei. Tocmai de aceea Partidul Verde și noi, candidații, am decis că nu intrăm în troaca spectacolului jenant și să vorbim despre valorile noastre.
Cui vrea să ne audă, cui i-s tematicile de mediu apropiate și cine are timp pentru analiză. La vot merge și lelea Rafila de la Gersa, dar și președintele. Dacă lelea Rafilă are acolo, în subconștient că PSD-ul îi dă pensia mare, atunci votează cu ei. Dacă Iohannis știe că Cioloș e miezul Guvernării, votează în consecință. Dar dacă Mihai, Ioan sau Ștefan și Daniela, Mihaela, Cristina-nume pe care le-am folosit aleatoriu-vor o Românie sănătoasă, un mediu curat, dacă vor orașe verzi și să mânânce sănătos din produsele gospodarului de la sate, atunci vor ști cu cine să voteze. În orice caz, mi-e scârbă de atacurile la persoană pe care și le trimit contracandidații partidelor mari. Când o să avem o prezență la alegerile generale de 60%, atunci de-abia se schimbă și parametrii duelului electoral.
De ce tocmai pentru Partidul Verzilor? Alți jurnaliști de pe la noi au mers pe poziții cumva așezate, la partide mari, cu echipe masive, finanțări pe măsură. Tu ai ales varianta foarte grea.
Tocmai pentru ca este foarte grea! Americanii au ajuns pe Lună nu pentru că a fost ușor, ci dimpotrivă, că a fost foarte greu. Adu-ți aminte de discursul lui J.F.K „but because it is hard” și după câțiva ani Armstrong făcea primul pas acolo. Eu n-am de ajuns pe Lună. Să mă fi dus la un partid mare, cu finanțări, cu echipe și logistică, cu nume…nu m-am gândit niciodată. Acolo ești obligat să joci după regulile impuse de conducătorii iubiți, de șefi cu interese. Locul meu este în Partidul Verde (și nu de ieri, ci de aproape un an) și rămân aici.Voi scrie și după 11 decembrie, e prea frumoasă ocupația asta. Știi, nici măcar nu mi-am pus problema în sensul „dar dacă ajung parlamentar…”. Eu voi face politică în continuare și am să susțin toate inițiativele legate de mediu, de satul românesc, de dezvoltare durabilă, de la nivelul la care mă aflu la un moment dat. Mai jos sau mai sus. Asta depinde de cei care votează.
În locul campaniei clasice cu afișe, spații publicitare în presă, emisiuni, door-to-door voi ați ales altceva: conferințele publice, transmisia live, întrebări și interactiune. Credeti ca a prins?
Eu spun că felul nostru, al VERZILOR, de a face politica altfel a dat un ton cel puțin și a pus o altă nuanță pe confruntarea electorală. Cei care s-au săturat să audă că X partid e de cacao pentru că nu știu ce, sau Y candidat e prost și nu-i bun decât de hârtie igienică, așteaptă ceea ce am făcut noi și de la partidele cu pretenții la guvernare. Numai că, vorba turcului, IOC! Dacă aș fi intrat în polemică politică, sunt convins că nicun contracandidat de-al meu cel puțin, nu ar fi ieșit bine. Pentru că aș fi avut suficiente săgeți cu care să îi dărâm imaginea. Eu am preferat să duc o campanie de informare, nu una de manipulare. Manipularea e cu bani mulți.VERZII au făcut-o fără bani, doar cu mijloacele pe care le-am avut la îndemână și sprijiniți de presa care a scris despre noi. Pentru asta îți mulțumesc, Simona și le mulțumesc tuturor ziariștilor care au avut aplecare către mesajul nostru.
Te-a schimbat această experiență, a candidaturii?
Eu știu? Tu ce zici? Uite, chiar aseară am avut o discuție cu doi amici din presă, cu care mă știu de două decenii și care s-au apucat să mă analizeze. Ce-a ieșit, nu-ți spun. Dar vă dau asigurări că-s tot eu, numai că am îmbrăcat o altă haină. Îl face haina pe om? Voi să-mi ziceți, cei care mă cunoașteți.
Crezi ca s-a copt electoratul din acest județ pentru mesajul verzilor? Sau mai e nevoie de timp?
Cum ziceam mai înainte, manipularea e pe bani și reușește de multe ori să inducă anumite idei. Susținută de scandal și fantezii de guvernare, duce la rezultatul scontat. Pe de altă parte, publicitatea negativă are rolul ei. De exemplu, cu cât Daniel Suciu e mai spurcat de liberali, cu atât își întărește poziția în fața ălora care îl compătimesc și nu-s deciși. Despre mine politicianul, să zicem, n-a auzit mai nimeni. Dar despre Suciu știe lumea tot,chiar și ce n-a făcut. Nici nu mă mir că între palmele mele cu bătături și poveștile despre unul-altul ale lui Suciu, astea vor avea efect. Dar, mă rog…Singura mea satisfacție este aceea că, uite, în sfârșit, noi VERZII am arătat că suntem aici, că dacă nu acum, peste patru ani s-ar putea să fim surpriza politicii bistrițene.
Ați vorbit de agricultură la ultima voastră conferință publică.E o temă la care toată lumea pretinde că se pricepe și candidații de toate culorile din această campanie s-au simtit obligați sa spună ceva despre agricultura, mai ales că județul e preponderent rural.
De la ”primul pământ”, până la candidați care renegociau cu CE valoarea subventiilor, sau altii care intabulau gratuit într-un an toata țara, fără să știe că povestea e deja demarata de ceva vreme, toata lumea s-a simtit obligată să promita ceva. Cu ce e diferit modul vostru de a privi agricultura, în afara faptului că ați organizat o dezbatere asezata despre asta?
Uită-te la palmele mele. Să-ți povestesc cam cum se face de am bătături atât de mari și mi-e pielea crăpată? Sau crezi că dacă ai îmbrăcat ie și ai plantat o floare în ghiveci ai habar de ce își dorește țăranul român? Nici pomeneală! Hai să îți vând niște mere de la mine din livadă. Ai fost deja la Kaufland și ți-ai luat? Sau poate vrei să îți servești colindătorii cu o țuică bună de la noi? Deja ai luat wiskey…Vezi, cam despre asta e vorba. Și cam asta ne diferențiază de toată gașca cealaltă de candidați și politicieni care habar n-au cum fată oaia, dar se văd mari experți și purtători de stindard pro-rural. Mă scutești?
De ce le ceri oamenilor sa te voteze pe tine și partidul tau?
Nu le cer să mă voteze pe mine! Le spun în schimb că Partidul Verde merită să fie mereu în forurile legislative dar și decidente, pentru că suntem singurii care, de-a lungul timpului,am demonstrat că ne pasă, că ținem la valorile pentru care ne batem și suntem singurii care nu „ne-am dat pe brazdă” în siajul unui partid mare. Când s-a pus la Bistrița de-o pesedeală, am plecat de-acolo cu sutele. Au rămas slugile. Noi nu suntem slugi. Noi suntem VERZII!
Duminică mergem să votâm! În ultimii 26 de ani am tot ales, de obicei între două rele.Câteodată a ieșit răul cel mare, altădată răul cel mic. Votul înseamnă să îți afirmi încrederea pentru valorile pe care le ai. Și astea nu sunt răul mare sau răul mic. Vrei o Românie curată și frumoasă pentru tine și copiii tăi? Procedează în consecință! Vrei să fi în continuare sărac, mințit și pomanagiu? Inclusiv ai tăi și cei de care îți pasă? Tot la fel! Jocul se încheie pe 11 decembrie, la ora 21,oo. Următoarea șansă mai vine abia peste patru ani.