Frauda la vot, sperietoarea tuturor scrutinelor românești este combătută în aceste alegeri cu câteva măsuri speciale. Filmarea în secţiile de vot, după ora 21.00, la închiderea urnelor, este noutatea absolută a scrutinului. Pentru a evita orice suspiciuni de fraudă, toate operațiunile care vor avea loc în secția de votare vor fi înregistrate audio – video, neîntrerupt, până la încheierea întregii activităţi în secţie.
O altă premieră pentru votul de duminică este introducerea tabletei anti vot multiplu. La intrarea în secția de vot alegătorul este întâmpinat de un operator de calculator, care află imediat dacă persoana are drept de vot şi dacă a încercat să voteze şi la altă secţie. Totul se poate întâmpla datorită unui soft creat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale care poate, pe lângă aceste funcții, să informeze în timp real prezenţa la vot. Programul a fost folosit şi la alegerile locale din 5 iunie.
Altă noutate, este votul prin corespondenţă. Pentru prima dată românii din străinătate au avut posibilitatea să aleagă dacă vor să voteze la secţie ori în plic. Chiar dacă s-au dus dezbateri importante timp de doi ani pentru introducerea acestui sistem foarte puțini români din diaspora au optat pentru votul la distanţă și au cerut de buletine de vot prin poştă.
O altă noutate este revenirea la sistemul de vot pe liste, după 8 ani în care s-a votat în sistem uninominal pe colegii. De data aceasta nu se mai votează parlamentarul, ci lista decisă de fiecare partid. Excepție o fac independenții, însă în Bistrița-Năsăud nu candidează niciun independent în aceste alegeri. De altfel in istoria parlamentarismului din România, după 1989 nu a fost ales nimeni independent în Parlamenet, din cauza condițiilor extreme de restrictive.
Se votează doar în județul de domiciliu
Campania electorală s-a încheiat sâmbătă la ora 7,00 dimineața. Până duminică la aceeași oră, când se deschid urnele este interzisă orice activitate electorală.
În Bistrița-Năsăud sunt așteptați la vot 264 de mii de alegători cu domiciliul sau reşedinţa în ţară. Ei trebuie să voteze 5 deputați și 2 senatori. Votul se deschide duminică între orele 7.00 şi 21.00.
Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare doar din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa. Cu alte cuvinte locuitorii cu domiciliul în Bistrița-Năsăud, dacă se află în tranzit pot vota și în alte secții, dar numai de pe raza județului.